Hlavní obsah

Evropa se zahřívá rychleji než jiné rizikové oblasti, zjistila studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západoevropané zažívají v posledních letech početnější vlny veder, než je pro oblast typické. Téměř každé léto západní část kontinentu sužuje období úmorně vysokých teplot, které mohou být pro některé obyvatele i smrtelně nebezpečné. Letos určité regiony trápila intenzivní vedra ještě před začátkem léta. Nová studie zjistila, že Evropa se zahřívá rychleji než mnoho jiných rizikových částí světa –⁠ včetně západního pobřeží USA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek ze španělské Sevilly z poloviny června

Článek

Globální oteplování přispívá ke zhoršování teplotních vln všude na světě. Důvod je jednoduchý, vycházejí totiž z vyšší základní teploty než kdykoli předtím. Od konce 19. století, tedy počátku rozmachu emisí oxidu uhličitého, který otepluje planetu, se průměrná globální teplota zvýšila přibližně o 1,1 stupně Celsia.

OSN: Důležité ukazatele klimatické změny jsou na rekordní úrovni, poslední roky jsou nejteplejší

Věda a školy

Studie, která minulý týden vyšla v časopise Nature Communications, odhalila souvislost mezi vlnami veder a stavem tryskového proudění.

Jev, v angličtině známý jako jet stream, který se v atmosféře vyskytuje v asi 10kilometrové výšce, je proudění vzduchu ve směru ze západu na východ ve středních zeměpisných šířkách.

Neví se, co způsobuje rozdělení jet streamu

Někdy se tryskové proudění rozdělí na dvě části. Vlny veder pak mohou vznikat v oblastech slabých větrů a vysokého tlaku vzduchu známých jako atmosférické blokování, mezi severní a jižní stranou tryskového proudění.

Vědci zjistili, že tyto případy „dvojitého proudění“ jsou stále častější, trvají déle a že tyto změny vysvětlují změny ve vlnách veder, shrnul web listu The New York Times.

Hmyz vymírá. Čínskou cestu „lidských opylovačů“ Evropa nechce, má jiný návrh

Věda a školy

„Není zcela jasné, co způsobuje rozdělení tryskového proudění,“ prohlásila Efi Rousiová, vedoucí vědecká pracovnice Postupimského institutu pro výzkum klimatu v Německu a hlavní autorka studie.

Podle ní je možné, že se atmosférické blokování vyvinulo samo o sobě, a způsobilo tak rozdělení tryskového proudění. Nebo by to mohlo být naopak, že se tryskové proudění rozdělí z jiných důvodů, a to způsobí blokace. „Nevíme zatím přesně, co je spouštěčem,“ konstatovala.

Vlny veder se podepsaly na teplotě vody ve Středomoří

„Letos se navíc s vlnami veder setkáváme na jihu Evropy už od jara, což se podepsalo na výrazně nadprůměrných teplotách moře. Např. v okolí jihu Itálie se pohybuje na 27 až 28 °C, což je o tři až čtyři stupně Celsia vyšší teplota, než je obvyklé na začátku července. Tyrhénské moře má až 29 °C, což je odchylka až pět stupňů,“ doplnila pro Novinky meteoroložka Dagmar Honsová.

Meteoroložka: Bouřky a přívaly deště nejsou v červnu nic neobvyklého

Počasí

Koncentrace skleníkových plynů v atmosféře jsou podle ní i jednou z příčin stále se zvětšující tzv. Azorské tlakové výše, která přináší dlouhé a suché vlny tropických teplot v letním období na západ a jihozápad Evropy a v zimním půlroce blokuje srážkovou oblačnost.

„I z toho důvodu se prohlubuje na Pyrenejském poloostrově sucho,“ uzavřela Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám