Hlavní obsah

Brněnská radní odstoupila kvůli vztahu s primátorem

Právo, Novinky, Jan Chmelíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Křesťanští demokraté v Brně přepřáhli v polovině volebního období. V úterý na zasedání zastupitelstva města oznámila oficiálně svoji rezignaci první náměstkyně primátora Barbora Javorová, která působila v zastupitelstvu téměř šest let. Hrozilo, že by její blízký vztah k primátorovi Romanu Onderkovi (ČSSD) mohl být v konfliktu s jejím dalším působením na radnici.

Článek

Barbora Javorová, jedna z iniciátorek tzv. Javorové revoluce v lidové straně, která vystoupila proti Miroslavu Kalouskovi kvůli jeho návrhu na koalici se sociálními demokraty, sama pozastavila svoji politickou kariéru.

Na její místo doporučili lidovci padesátiletého Daniela Rychnovského, povoláním chirurga, který po dobu 18 let působil v čele brněnské městské Nemocnice Milosrdných bratří jako její ředitel.

Rychnovský byl zvolen bez problémů. Ženatý otec dvou synů má velkého koníčka – vážnou hudbu. Nikoli náhodou za jednu ze svých priorit ve vedení resortu, zahrnujícího kromě zdravotnictví a sportu také kulturu, označuje vybudování Janáčkova kulturního centra.

Prý je zkušený manažer

Rychnovského příchod mnozí vítají jako nástup zkušeného a rozhodného manažera, který se dokáže řídit především věcnými hledisky a dovede své záměry prosadit. Zcela v souladu s touto pověstí bylo i jeho krátké vystoupení, ve kterém reagoval na výtky zastupitelů za KSČM kvůli jeho postojům v případě brněnské Úrazovky.

Dokázal se postavit za další fungování této nemocnice, ale upozornil také na reálná nebezpečí, jež by městu vyplynula z jejího převzetí v polorozebraném stavu.

Rada schválila programové prohlášení

Těsně před zasedáním zastupitelstva městská rada konečně schválila svoje programové prohlášení, jehož znění bylo očekáváno půldruhého roku.

Podle primátora bylo zpoždění způsobeno diskusí o nejdůležitějších projektech – přestavbou železničního uzlu počínaje a víceúčelovou halou konče. „Jednání byla velmi těžká, ale pro programové prohlášení rady hlasovali všichni přítomní. Prošlo nikoli silově, ale po dohodě. Jsem přesvědčen, že se nám podaří je splnit,“ řekl primátor Onderka.

Rada se v prohlášení zavazuje, že bude řešit věci stvrzené koaliční smlouvou – mj. přestavbu železničního uzlu s novým nádražím na jihu a se starým, sloužícím jako zastávka městské rychlodráhy, že bude řešit parkování v centru výstavbou parkovacích domů, zrekonstruuje halu Rondo, připraví vše pro výstavbu víceúčelové haly, zřídí městské gymnázium, bude podporovat alternativní školství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám