Hlavní obsah

Bartoš jde za Zemanem kvůli předčasným volbám

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koalice Pirátů a STAN nadále odmítá vyslovit vládě nedůvěru, raději by rovnou rozpustila Sněmovnu. Lídr koalice Ivan Bartoš (piráti) se proto chystá jednat o situaci ve středu s prezidentem Milošem Zemanem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda pirátů Ivan Bartoš

Článek

Šéf STAN Vít Rakušan pouhé vyslovení nedůvěry, jak to navrhuje koalice Spolu, nepovažuje za šťastné. Připomněl slova prezidenta, že je připraven v případě vyslovení nedůvěry nechat premiéra Andreje Babiše (ANO) dovládnout do podzimních voleb.

„Fakticky by se na situaci v naší zemi nic nezměnilo. My ji změnit chceme co nejrychleji a nechceme, aby o tom rozhodoval prezident Zeman, ale voliči. Proto je pro nás stále preferovanou variantou rozpuštění Sněmovny,“ řekl Rakušan.

Bartoš připomněl, že v první řadě musí být schválen nový volební zákon, aby bylo jasné, podle jakých pravidel by volby proběhly. Senát o něm bude jednat ve středu.

Vyslovení nedůvěry? Není nejlepší nápad předat moc Zemanovi, míní Piráti a STAN

Domácí

Bartoš poté hodlá jednat se všemi stranami o podpoře k rozpuštění Sněmovny, pro které je potřeba 120 hlasů. Ale vzhledem k tomu, že předčasné volby odmítají vládní strany ANO a ČSSD, které mají 92 poslanců z dvou set, tak nejsou předčasné volby příliš reálné.

Reklama

Výběr článků

Načítám