Hlavní obsah

Bitva o škrty. Dojde opět na sněmovní spacáky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozměňovací návrhy chystají i opoziční poslanci a někteří z nich avizují, že podobně jako při debatě o krácení valorizace důchodů se to bez dlouhých projevů neobejde.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Takhle se v květnu chystal nocovat poslanec ODS Jiří Havránek

Článek

Opozice se ve Sněmovně s vládou pře i kvůli zpomalování valorizací penzí a znevýhodňování předčasných důchodů. Zatímco u balíčku jde o úvodní kolo, změny v penzích jdou i s řadou pozměňovacích návrhů opozice do druhého čtení.

Jak dlouhé bude v dolní komoře jednání o balíčku, to je podle předsedy klubu poslanců ODS Marka Bendy otázka na opozici. „Záleží na ní, jak bude dlouho bojovat, nebo nebude. Jsme připraveni tady být až do konce července,“ řekl Právu.

Koaliční poslanci se sejdou takřka v plném počtu. „Tento týden s tím počítali všichni. Příští týden už to může být trošku složitější. Ale že bychom neměli většinu? To opravdu nehrozí,“ dodal Benda s tím, že jednat se případně bude i v noci.

Odbory chystají do prázdnin čtyři protesty proti konsolidačnímu balíčku

Ekonomika

Podle šéfa lidoveckého klubu Aleše Dufka bude chybět zřejmě jen pár jednotlivců, například kvůli zdravotním problémům. Prázdniny si poslanci dopřejí až na začátku srpna, kdy mají naplánované dva týdny volna.

„Budeme se snažit přesvědčit opozici, že má právo vyjadřovat své názory a klást otázky, ale její případné obstrukční jednání se může v očích veřejnosti otočit i proti ní. Budeme se snažit být k opozici maximálně vstřícní, tolerantní a konstruktivní,“ dodal.

Předseda klubu TOP 09 Jan Jakob míní, že na dlouhá jednání jsou poslanci připraveni. „Výbavu na noční dlouhá jednání už všichni ve Sněmovně mají, takže ji vytáhneme ze skříně, když bude potřeba,“ dodal.

„Patrně budou poměrně rozsáhlé obstrukce. S nočním jednáním je nutné počítat. Stanovení pevného času hlasování bude patrně také nezbytné,“ napsal Právu předseda klubu STAN Josef Cogan.

ANO i SPD přitom tvrdí, že obstrukce nechystají. Jednání bude podle nich dlouhé jen kvůli složité materii vládních změn. Mnoho jejich poslanců, kterých mají dohromady 91, hodlá na plénu vystoupit s připomínkami nebo pozměňovacími návrhy.

Výbavu na noční jednání všichni mají. Vytáhneme ji ze skříně, když bude potřeba.
Ondřej Jakob, TOP 09

„Já si připravuji dlouhý příspěvek, mám k němu mnoho podkladů i otázek. Jde napříč vším, co se bude probírat. Takto se připravují všichni poslanci ANO. Jednání proto bude dlouhé, ale nebudou to obstrukce. Obstrukce by byly, kdybychom tam četli věci, které se jednání netýkají. To nechceme,“ řekl Právu místopředseda klubu ANO Patrik Nacher.

Jednání Sněmovny by podle něj mělo probíhat nejlépe od 9 do 21 hodin. Nočnímu maratonu by se Nacher rád vyhnul, považuje ho za nedůstojný. Pokud ho koalice schválí, bude to pokládat za zneužití většiny.

Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové bude náročnost jednání odpovídat tomu, že balíček znamená „největší zvýšení daní v novodobé historii Česka“.

„Samotný návrh zákona má 723 stran, je s ním spojeno několik desítek nevypořádaných zásadních připomínek z úřadů, asociací i ministerstev samotných,“ řekla Právu.

„Obsahuje řadu nelogičností, fakticky neprošel ani regulérním připomínkovým řízením a podle ministerstva financí způsobí zbrzdění, nebo dokonce pokles hospodářského výkonu země, růst nezaměstnanosti, negativní sociální dopady a rizika ztráty kredibility,“ dodala.

Předseda SPD Tomio Okamura nechce, aby se o jeho straně psalo jako o obstrukční.

Stanjura byl místo tiskovky k balíčku a rodičovské na Shakespearovských slavnostech

Domácí

„Vůbec nemáme v plánu obstrukce, ani jsme nemluvili o tom, že bychom si brali do Sněmovny spacáky. Máme 20 poslanců a budeme dlouho vládní koalici vysvětlovat naše postoje. Protože navrhují asi přes 50 změn, tak logicky se budeme vyjadřovat ke všem. Musíme to vysvětlit našim voličům. Budeme mluvit konkrétně a věcně,“ řekl Právu.

SPD chystá řadu pozměňovacích návrhů. „Ale to je s koalicí, jako když házíte hrách na zeď,“ podotkl Okamura.

Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) ale připouští jen případné malé dílčí změny. Například aby zvýšená daň z nemovitosti zůstala výhradním příjmem obcí.

Výpadek očekávaných příjmů z této daně by se měl státu kompenzovat prostřednictvím ponížení podílu obcí na dani z příjmu právnických a fyzických osob.

Měly by se také přesunout některé položky mezi nově plánovanými sazbami daně z přidané hodnoty (DPH) 12 a 21 procent.

Ministerstvo financí se už při­klonilo k tomu, aby rostlinné alternativy mléka, které jsou drahou součástí jídelníčku mnohých alergiků, byly od ledna, stejně jako balené kravské mléko, ve snížené sazbě daně, nikoli tedy v základní, 21procentní.

Vládní piráti požadují, aby ze základní do snížené sazby DPH byly přeřazeny také menstruační potřeby.

Vláda schválila konsolidační balíček beze změn, oznámil Fiala

Domácí

Reklama

Související témata:
Spacáky

Výběr článků

Načítám