Hlavní obsah

Bílo-zelené Česko. Resort zdravotnictví zveřejnil první semafor

Novinky, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Na semaforu, který poprvé zveřejnilo v pondělí ministerstvo zdravotnictví, je většina České republiky bílá. Zelenou barvou jsou označené okresy Karviná, Frýdek-Místek, Prachatice a Jihlava. Do stejné kategorie spadá také Praha.

Záznam: TK ministerstva zdravotnictvíVideo: ČTK

 
Článek

„V týdnu od 24. 7 do 31. 7. se dá epidemiologická situace hodnotit jako klidná. Jsou ale dvě velká ohniska, a to v Praze a v Moravskoslezském kraji,“ sdělila hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Praha se pak podle ní pohybuje na hranici mezi zelenou a žlutou zónou. Do žluté byla zařazena i podle dat představených minulý týden. „To, že je Praha zelená, ale není vítězství.  Apeluji na to, aby byli všichni obezřetní,” dodala ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavní hygienička Jarmila Rážová

Ministerstvo zdravotnictví představilo první semafor

Domácí

Zelenou barvou označilo ministerstvo zdravotnictví konkrétně Prahu, Prahu-východ a Prahu-západ. Dále se dostaly do této kategorie okresy Jihlava, Prachatice, Frýdek-Místek, Karviná, Brno-město a Ostrava-město.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Stupeň pohotovosti v oblasti ochrany veřejného zdraví: COVID-19, okresy ČR, týden č. 31 (24.7.2020 – 31.7.2020)

Co barvy znamenají? 

Bílá barva označuje žádné, případně zanedbatelné riziko nákazy. Manuál ministerstva hovoří v lokalitě o nejvýše pěti odhalených případech nákazy denně, které spolu nesouvisí.

Do MHD v Praze se vrátí roušky, čeká se, až se ochladí

Domácí

Zelená barva znamená výskyt sporadických případů, případně lokální ohniska epidemie bez komunitního přenosu. Během týdne nesmí počet nově diagnostikovaných přesáhnout hranici 25 osob na 100 000 obyvatel.

Přehledně: Co budou znamenat barvy v chystaném semaforu

Koronavirus

Epidemiologové v oblastech označených zelenou barvou doporučují dbát na zvýšenou hygienu. Lidé by si měli mýt často ruce, dodržovat odstup od cizích osob, zvážit použití roušky a v případě příznaků infekce zůstat doma a obrátit se telefonicky na lékaře.

Na semaforu se může objevit také ještě žlutá a červená barva. Ta zatím neplatí ani v jednom okrese v České republice. To se ale může kdykoli změnit. Mapu bude totiž resort zdravotnictví aktualizovat každý týden v pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám