Hlavní obsah

Bělobrádek: Turečtí učitelé, kterých se Erdogan zbavil, by mohli působit v Česku

Novinky, ČTK, zpe, fš
Praha
Aktualizováno

Univerzitní pedagogové, které nechal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhodit po neúspěšném vojenském puči, by mohli působit na českých univerzitách. S tímto nápadem přišel ve středu vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

„Podle posledních zpráv z Turecka Erdogan po neúspěšném puči utahuje šrouby i v univerzitním prostředí. Budu kontaktovat naše vysoké školy a vědecké instituce, zda nenabídnout některým špičkám místo na našich univerzitách, podobně jako to udělala Masarykova univerzita s Andrejem Zubovem,“ uvedl Bělobrádek na svém facebookovém profilu.

Podle šéfa lidovců by mohli být turečtí učitelé cenní odborníci na blízkovýchodní studia, islamismus, ale i technické obory.

České VŠ nejsou proti

Univerzity v ČR, jejichž vyjádření mají zatím Novinky k dispozici, se k dané možnosti stavějí převážně kladně.

„Univerzita Karlova, obdobně jako další vysoké školy v České republice, je otevřena pro studenty a učitele z celého světa. To samozřejmě platí i pro perzekucí ohrožené akademické pracovníky z Turecka," napsala nejstarší tuzemská vysoká škola.

Masarykova univerzita v Brně k situaci zaujala konkrétnější stanovisko. „Budeme hledat možnosti pro působení pedagogů a vědců, kteří byli tureckým režimem zbaveni možnosti akademického působení. Jsme připraveni spolupracovat při dalších krocích s ostatními českými vysokými školami a vládou tak, abychom našli cestu k co nejrychlejší reálné pomoci tureckým kolegům, pronásledovaným z politických důvodů,” sdělil Novinkám její rektor Mikuláš Bek.

Rektor Univerzity Palackého (UP) v Olomouci Jaroslav Miller svým příspěvkem na Facebooku vicepremiéra dokonce předběhl.

„Ve světle tureckých událostí se domnívám, že by české univerzity i ministerstvo školství měly prodiskutovat možnost pomoci některým postiženým akademikům a kolegům z tureckých akademií, a to především formou časově omezených vědeckých stipendií, aby mohli pokračovat ve svém výzkumu. Vedení UP se touto možností bude zabývat.“ uvedl Miller ve středu dopoledne.

Podpora konference rektorů

Česká konference rektorů pak uvedla, že vyjadřuje zásadní nesouhlas s perzekucí, kterou turečtí kolegové z univerzit a vysokých škol zažívají. Jsou podle ní v těžké situaci, která ohrožuje akademické svobody a autonomii škol. Čeští rektoři jim vyjádřili podporu.

„Podporujeme jejich úsilí za práva na svobodný život a demokracii,” uvedla ČKR. Vyzvala „všechny lidi dobré vůle a mravů bez ohledu na jejich vyznání a politický názor”, aby se k jejímu prohlášení připojili.

Turecký prezident Erdogan po nepovedeném převratu zavelel k rozsáhlým čistkám v řadách bezpečnostních složek, státní správy i školství. Turecké ministerstvo školství propustilo přes 15 tisíc zaměstnanců, 21 tisíc učitelů ze soukromých škol přišlo o licenci.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby turečtí vysokoškolští pedagogové, které Erdogan vyhodil, mohli učit v ČR?
Ano
15,3 %
Ne
84,7 %
Celkem hlasovalo 6970 čtenářů.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda vlády, ministr pro vědu, výzkum a inovace a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám