Hlavní obsah

Babišovo a Okamurovo srovnání zastropování se Slovenskem se ukázalo jako úplně mimo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako vzor pro zastropování cen energií dává ANO a SPD často Slovensko. Jejich představitelé opakují, že tamní vláda o zastropování ceny elektřiny na 1500 korunách rozhodla po dohodě s výrobci elektřiny již v únoru. Jenže realita je trochu jiná. Slovenské domácnosti nemají zastropované žádné ceny, protože žádné takové opatření zatím nebylo uzákoněno. A tamní politici shání informace v Česku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Andrej Babiš (ANO) na jednání Sněmovny.

Článek

„Okamžitě bychom zastropovali ceny elektřiny a plynu na 1500 korun za megawatt. O tom mimochodem rozhodla slovenská vláda už 16. února po dohodě s výrobci elektřiny,“ představoval své plány šéf ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci začátkem září.

Podobně se posléze vyjádřil i v několika svých pořadech Čau lidi. „Proč to není 1500 korun? Stejně jako to mají Slováci, Španělé, Portugalci,“ tepal vládu o pár dní později. A s kritikou kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) nešetřil ani v pondělí. „Slováci se 16. února tohoto roku domluvili s výrobci elektřiny, že zastrojují od příštího roku jednu megawatthodinu na 1500 korunách,“ uvedl.

A podobně jako expremiér argumentovali v minulých dnech i zástupci SPD. „Sousední Slovensko má zastropovanou cenu elektřiny v přepočtu na 1,50 koruny za jednu kilowatthodinu (tedy 1500 korun za megawatthodinu - pozn. red.),“ prohlásil předseda Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura na pátečním jednání Sněmony.

Slováci hledají inspiraci u nás

Jenže zatímco česká vláda v minulém týdnu oznámila, že rozhodla o zastropovací ceny elektřiny a plynu a v úterý prošla příslušná legislativa Senátem, slovenské domácnosti ve skutečnosti nemají zastropované žádné ceny a v tamní vládě neexistuje ani žádný návrh.

V únoru sice podepsalo slovenské ministerstvo hospodářství, ministerstvo financí a výrobce elektřiny zmiňované memorandum, v němž garantují všem domácnostem cenu silové elektřiny za zhruba 1 500 korun, jenže toto memorandum je právně nezávazné.

Že mají Slováci nižší strop na elektřinu? Nemají žádný, inspirují se v Česku

Ekonomika

Dohodu zatím jednak neschválila Evropská komise a jednak není ani dořešen princip toho, jak má celý proces přesně fungovat. Navíc od února, kdy dohoda vznikla, se ceny razantně změnily. Slováci proto nyní hledají inspiraci v českém řešení zastropování.

Babiš: Je to o vůli

Na úterní dotaz Novinek, proč tedy ANO dává opakovaně za vzor Slovensko, reagoval Babiš slovy, že to není o tom, jak to má Slovensko. „Je to o vůli to udělat a Slováci s tím přišli 16. února,“ uvedl.

„Já jsem 18. února vyzval veřejně vládu k zastropování. Vláda Petra Fialy to celý rok odmítala. Ještě 29.srpna premiér v Blesku tvrdil, ze zastropování cen na národní úrovni nejde, nefungovalo by. A 12. září pak vítězoslavně oznámil, že budou stropovat. Jenže to udělali úplně špatně. Místo aby šli po cenách výrobců elektřiny, dotují z rozpočtu ceny pro obchodníky,“ doplnil v SMS.

Je to o vůli to udělat a Slováci s tím přišli 16. února.

A podobně, že řeč vlastně nebyla o Slovensku, se vyjádřil i exministr průmyslu a obchodu a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček. „To není jen o Slovenské republice. Jejich řešení 1500 korun pro výrobce navrhli v únoru a odpovídalo to tamní energetické a politické situaci. Pro mě je důležitější, jaké řešení je dělatelné u nás,“ řekl Novinkám.

Okamura pak pro Novinky uvedl, že příklad SPD dává hlavně z důvodu ceny, nikoli z důvodu formy provedení. „Ostatně, nový slovenský ministr hospodářství neřekl, že se chce v ČR inspirovat výší cenového stropu, 6 korun za 1 kWh silové elektřiny, ale jeho legislativním nastavením,“ napsal v SMS.

Reklama

Výběr článků

Načítám