Hlavní obsah

Že mají Slováci nižší strop na elektřinu? Nemají žádný, inspirují se v Česku

V posledních dnech se mezi politiky i veřejností často mluví o tom, že na Slovensku zastropovali cenu elektřiny od příštího roku mnohem níže než v Česku. Skutečnost je ovšem jiná: slovenské domácnosti nemají zastropované žádné ceny, protože žádné takové opatření zatím nebylo uzákoněno. Slovenští politici naopak shánějí informace v Česku ohledně toho, jak opatření realizovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Už v únoru podepsalo slovenské ministerstvo hospodářství, ministerstvo financí a výrobce elektřiny Slovenské elektrárne memorandum, v němž garantují všem domácnostem cenu silové elektřiny 61,21 eur (zhruba 1 500 Kč) za megawatthodinu (MWh) bez DPH až do roku 2024.

Taková cena je oproti českému zastropování opravdu výrazně nižší, jak často poukazuje zejména opozice. Vláda Petra Fialy (ODS) totiž zastropovala cenu elektřiny na částce 6000 Kč za MWh s DPH. V případě plynu je strop 3000 Kč za MWh.

Ovšem zatímco řešení Fialova kabinetu už je hotové a schválila ho i Poslanecká sněmovna, tak na Slovensku není jistého nic, neboť únorové memorandum je právně nezávazné. Dohodu zatím jednak neschválila Evropská komise a jednak není ani dořešen princip toho, jak má celý proces přesně fungovat. Vláda totiž doposud nepřišla se zákonem, který by Slovenským elektrárnám nařídil za daných podmínek dodat elektřinu státnímu podniku Slovenský plynárenský priemysel, jenž by ji dál distribuoval domácnostem.

Sněmovna podpořila zastropování cen energií

Domácí

„Není to tak, že Slováci jsou schopni realizovat to, co si na jaře schválili. Schválili jen úpravu platnou od 1. ledna 2023, nemají ale k tomu od Evropské komise schválenou prováděcí vyhlášku a nevědí, jak na to,“ potvrdil Novinkám šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný, který tuto skutečnost zmínil už minulý týden v pátek na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny.

Pomoc u Síkely

Výborný také dodal, že to jsou naopak Slováci, kdo hledá inspiraci v českém řešení zastropování. „Podle mých informací se to nový slovenský ministr hospodářství (Karel Hirman) snažil konzultovat s panem ministrem (Jozefem) Síkelou (ministr průmyslu a obchodu),“ prozradil.

To, že se Hirman, který minulý týden ve funkci nahradil Richarda Sulíka, chce v řešení vysokých cen energií inspirovat českou verzí zastropování, nepřímo potvrdil i po nástupu do funkce. „V Česku přijali systémové řešení, kterému se budeme takřka určitě blížit i u nás,“ citoval ministra server Pravda.sk.

Slovenská vláda by se měla návrhem zákona o zastropování energií pro domácnosti i podniky zabývat ve středu na svém jednání. Návrh by potom měl jít ve zkráceném legislativním režimu do parlamentu.

Slováci mění vládu. Ministrem je nově i dosavadní velvyslanec v Česku

Zahraniční

Zavádění opatření proti drahým energiím na Slovensku komplikuje tamní politická situace, která je v posledních týdnech a měsících značně nestabilní. Po odchodu strany Svoboda a Solidarita (SaS) z vládní koalice se stala vláda Eduarda Hegera (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti - OLaNO) menšinovou. Opozice tak požaduje předčasné volby, protože vládní trojkoalice má jen 70 poslanců ve 150členném parlamentu.

Reklama

Výběr článků

Načítám