Hlavní obsah

Babišovi obhájci předloží nové posudky

Nové posudky se chystají předložit advokáti bývalého premiéra Andreje Babiše, který je spolu s někdejší místopředsedkyní představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo (FČH) Janou Nagyovou obžalován z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU. Hlavní líčení v kauze pokračuje příští týden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš u soudu

Článek

Soudní senát vedený Janem Šottem naplánoval jednání od pondělí do čtvrtka. Není vyloučeno, že na konci týdne zazní už závěrečné řeči státního zástupce Jaroslava Šarocha, obhájců i obou hlavních aktérů případu.

„V pondělí 19. prosince se začne výslechy znalců a potom přijdou na řadu doplňující výslechy obžalovaných. V případě, že bude dokazování ukončeno, bude možné přistoupit k závěrečným řečem,“ řekl v pátek Právu mluvčí soudu Adam Wenig. Upozornil však na to, že jde zatím jen o předpoklad, který se může změnit. A vzhledem k plánům Babišových obhájců to není vůbec vyloučeno.

Jak je to s malými a středními podniky

Advokáti totiž hodlají podle zjištění Práva předložit soudu dva nové posudky z oboru ekonomie, které se týkají problematiky vymezování konkurenčních výrobků a služeb.

Opět by prý tyto expertizy měly řešit, jak je to s malými a středními podniky, což je klíč celého případu.

Znalec: Babišův sporný podpis je v rovině nízké pravděpodobnosti

Krimi

Na padesátimilionovou evropskou dotaci, kterou FČH na výstavbu areálu u Olbramovic na Benešovsku původně obdržela, totiž mohl dosáhnout právě jen malý a střední podnik. Podle obžaloby Babiš nechal na přelomu let 2007 a 2008 účelově vyvést tuto firmu přes příbuzné ze svého tehdejšího holdingu Agrofert, aby podmínku splňovala a na peníze dosáhla, načež se pak vrátila pod tento gigant.

Jeden z Babišových obhájců Michael Bartončík Právu potvrdil, že už soudu zaslali první ze zmíněných ekonomických posudků, druhý předloží příští týden. Vypracovaly je znalecké kanceláře z Prahy a Ostravy. Poté bude záležet, jak se k nim postaví Šott a jeho senát.

Pokud by tyto návrhy akceptoval jako nové důkazy, musel by podle zákona provést výslechy samotných znalců – autorů posudků. Jenže ti se podle informací Práva příští týden nemohou líčení zúčastnit. Přijít by však mohli v náhradním termínu, který soudce Šott pro jistotu už předem stanovil na 4. až 6. ledna.

Takže v případě, že posudky obhajoby přijme, měl by kvůli výslechu znalců jednání odročit až na leden. Pak teprve by mohly zaznít závěrečné řeči a případně i rozsudek. O týden později už je první kolo prezidentských voleb, ve kterých kandiduje i obžalovaný Babiš.

Je však také druhá varianta, a to, že Šottův senát označí nové posudky za nadbytečné i vzhledem k tomu, že už ve spise disponuje několika dalšími od jiných ekonomů, a návrh obhajoby na provedení těchto důkazů zamítne. V takovém případě je možné, že se na závěrečné řeči dostane ještě v příštím týdnu.

Vysvětlí své názory

Jak už zmínil mluvčí Wenig, hned na pondělí soud naplánoval výslechy tří znalců. Prvními dvěma budou autorky posudku na zdravotní stav a věrohodnost svědka Andreje Babiše mladšího, který v září svědčil proti svému otci. Soudce Šott tehdy poté, co Babiš junior připustil, že je léčen na schizofrenii, rozhodl přizvat znalkyně z oboru psychia­trie a psychologie. Ty v listopadu expremiérova syna vyšetřily a soud obdržel počátkem prosince jejich posudek.

Jak už Právo tento týden jako první informovalo, psychiatrička Gabriela Leblová v tomto posudku konstatovala, že minimálně od roku 2015 Babiš mladší prokazatelně trpí paranoidní schizofrenií, ale že je aktuálně ve stavu „dobré kompenzace“, tedy že nemoc v současnosti i díky lékům zvládá.

Její kolegyně, psycholožka Jindřiška Záhorská, se pak v posudku vyjadřuje k věrohodnosti Babiše juniora a jeho výpovědi. Podle zjištění redakce však nejsou její závěry jednoznačné a více jasno by mělo být až při pondělním výslechu této znalkyně.

Babiš se před dětmi ztrapnil, neznal planety ani nejznámější Haškovo dílo. Dobírá si ho i Pavel

Domácí

Třetím ze znalců, které by měl v pondělí soud vyslechnout, je expert na písmoznalectví se specializací na ruční písmo Aleš Čulík. V hlavním líčení už jednou vypovídal, ale na žádost státního zastupitelství nyní vypracoval nový dodatek ke svému posudku. Řeší v něm, zda pod smlouvami na převod akcií týkajících se vlastnictví farmy Čapí hnízdo jsou, či nejsou místo podpisů Babiše mladšího padělky a zda je nepodepsal jeho nyní obžalovaný otec. Babiš junior v září u soudu popřel, že by kdy dokumenty vůbec viděl, natož podepsal, a podpisy označil za padělky. Jeho otec odmítl, že by byl jejich autorem.

Jak Právo, kterému se podařilo kopii znalcova dodatku z 29. listopadu získat, včera uvedlo, Čulík ve svých závěrech napsal, že expremiér „přichází v úvahu“ jako autor podpisů místo svého syna. Zároveň dodal, že jde o „rovinu nízké pravděpodobnosti“. Také v tomto případě by tedy mělo být vše jasnější až při znalcově pondělním vystoupení před soudem.

Na úterý 20. prosince pak soud naplánoval doplňující výslechy obou obžalovaných, kteří dosud v hlavním líčení pouze pronesli svá stanoviska k případu a dosud odmítali odpovídat na dotazy senátu i státního zástupce. Pouze průběžně reagovali v jednací síni na výpovědi svědků a znalců.

Babišův obhájce Bartončík v této souvislosti na dotaz Práva tento týden nevyloučil, že jeho klient skutečně bude vypovídat, ale rozhodne se prý až poté, co skončí výslechy znalců. Středeční a čtvrteční program zatím zůstávají otevřené i vzhledem ke zmíněné možnosti závěrečných řečí všech stran.

Firma z Agrofertu nechce vrátit dotaci

Firma Schrom Farms z holdingu Agrofert nechce vrátit dotaci zhruba 1,6 milionu korun, na kterou neměla nárok kvůli střetu zájmů expremiéra a kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO).

Vrácení dotace po firmě začal v září vymáhat Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), firma se proti rozhodnutí na konci listopadu odvolala.

Odvoláním se nyní bude zabývat ministerstvo zemědělství, zjistil server iRozhlas.cz.

Dotaci, která měla být spolufinancovaná z unijních peněz, odmítla proplatit Evropská komise. Spadá totiž do období vládního působení Babiše, a proto podle Bruselu porušuje českou i unijní legislativu ke střetu zájmů. Kvůli tomu a dalším pochybením komise Česku vystavila pokutu přesahující 82 milionů korun.

SZIF poté, co se uskutečnil audit prověřující střet zájmů, preventivně veškeré projekty firem z holdingu Agrofert z Babišových svěřenských fondů pozastavil. S výjimkou této. SZIF začal dotaci po firmě vymáhat 9. září. „Proti tomuto rozhodnutí se Schrom Farms dne 24. listopadu odvolal,“ sdělila serveru mluvčí fondu Luďka Raimondová.

Podle Agrofertu bylo s dotací, kterou firma použila na modernizaci farmy kuřat v Bílovci na Novojičínsku, vše v pořádku. „Jsme přesvědčeni, že jsme postupovali v souladu s dotačními pravidly a podle zákona,“ řekl mluvčí holdingu Pavel Heřmanský. Pokud ministerstvo Agrofertu nevyhoví, spor o dotaci může skončit u soudu.

Nový posudek: Babiš mladší má schizofrenii. S léky ji zvládá

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám