Hlavní obsah

Babiš s Hamáčkem měli další schůzku, její výsledek tají

Novinky, zpe, ren
Praha
Aktualizováno

Ve čtvrtek ráno proběhla další schůzka kvůli nekonečnému odvolávání a jmenování ministra kultury. Ve Strakově akademii se sešel premiér Andrej Babiš (ANO) a šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Na čem se dohodli, není jasné, novinářům po schůzce odmítli dát komentář.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Babiš tlumočil Hamáčkovi výsledky středeční schůzky s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Ačkoliv si od ní Babiš sliboval, že se situace vyřeší, Zeman pouze potvrdil dříve řečené, tedy že ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) odvolá 31. července.

Výsledek dalšího kola jednání není jasný ani po čtvrteční schůzce, která trvala cca půl hodiny. Ani jeden dosud schůzku nekomentoval, a chystají se tak učinit až odpoledne.

O nominaci Michala Šmardy, kterého chce za ministra ČSSD, Zeman plánuje rozhodnout až v polovině srpna.

Pro ČSSD to může znamenat, že přeteče pomyslný pohár trpělivosti. Šmardu chtěli mít ve vládě od 1. srpna. Grémium soc. dem. bude další kroky řešit ve čtvrtek odpoledne. Sociální demokraté už nějakou dobu hrozí odchodem z vlády.

Zatím není jasné, kdo usedne na kultuře

Babiš navrhl odvolat Staňka na konci května. Ještě předtím sám Staněk přišel s rezignací. Zeman dlouho neřekl, zda tomu vyhoví. Po několikatýdenních průtazích oznámil, že Staňka odvolá na konci července. Kdo bude poté řídit ministerstvo kultury, není zatím jasné.

Babiš Lidovým novinám řekl, že resort kultury vydrží bez ministra a o chod se postarají náměstci.

Zemanovo otálení je jedním z důvodů, proč senátoři ve středu schválili ústavní žalobu na prezidenta. Kromě průtahů se Staňkem mu vyčítají dalších sedm prohřešků, při kterých podle Senátu prezident hrubě porušil Ústavu.

Výběr článků

Načítám