Hlavní obsah

Babiš Starostům nadbíhal, Schwarzenberg je varoval před mlsnými kocoury

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průhonice
Aktualizováno

Předsedou hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se na sobotním sněmu podle očekávání stal po dvou letech znovu Petr Gazdík. Neměl protikandidáta. Novým prvním místopředsedou byl zvolen kolínský starosta Vít Rakušan. O budoucí spojenectví či spolupráci s opozičním hnutím na sněmu žádali představitelé mnoha parlamentních stran včetně vládních.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Předsedou Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) byl 16. dubna v Průhonicích u Prahy zvolen Petr Gazdík.

Článek

Gazdík dostal 133 hlasů od 144 delegátů. Věří, že povede STAN do vítězných krajských voleb, protože ukáží, že jako komunální politici jsou v krajských radách schopní řešit krizové situace, které mohou nastat např. kvůli uprchlické krizi nebo kvůli výpadku energií.

Ještě před volbou si Starostové vyslechli zdravice hostů, ve kterých se pozvaní zástupci stran předháněli v nadbíhání hostitelům.

Nejočekávanější bylo vystoupení šéfa ANO a ministra financí Andreje Babiše, který  v Průhonicích bydlí a který se netají, že by rád TOP 09 Starosty přebral a spojil se s nimi v příštích sněmovních volbách.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petr Gazdík (STAN) a ministr financí Andrej Babiš (ANO) na republikovém sněmu STANu

Jeho projevem se jako červená linka nesla chvála starostů, jako lidí pracovitých, poctivých a schopných. „Víte, co to znamená makat o víkendech, víte, jak stát a kraje jsou složitý partner a jak vše dlouho trvá,“ uvedl Babiš.

Poznamenal, že věří, že po krajských volbách se sejdou v krajských radách. „Je příjemné mít schopného soupeře, který se po volbách stane naším partnerem,“ řekl šéf ANO.

Zároveň přislíbil, že se bude osobně víc věnovat tématům, která jsou Starostům blízká, jako je rozpočtové určení daní nebo financování sportu.

Starostenské hnutí platí za zajímavého politického partnera, který dokáže přilákat voliče.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petr Gazdík (STAN, vpravo) a čestný předseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg 16. dubna v Průhonicích u Prahy na republikovém sněmu STANu.

Navíc předvolební smlouva s TOP 09 se týká již jen senátních a prezidentských voleb. A mezi Starosty se delší dobu polohlasně diskutuje, že poté, co kormidlo TOP 09 převzal po Karlu Schwarzenbergovi Miroslav Kalousek, s nimi do sněmovních voleb nepůjdou.

Rozvod s TOP 09

Schwarzenberg ve své zdravici  připustil, že se o nich mluví jako o rozvedeném páru. Starosty požádal, aby i po případném rozchodu, s nimi nepřestali spolupracovat. A varoval je, aby v případě, že si budou vybírat nového partnera, dávali pozor.

„Znám to z vlastní zkušenosti, když se žena rozvádí a je krásná, tak za ní jdou různí mlsní kocouři. Doporučuji, i když přijdou sebelákavější nápadníci, abyste neopouštěli své zásady, jinak zahynete,“ uvedl Schwarzenberg.

Také ostatní hosté se ve chvále Starostů nenechali zahanbit. První místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka začal slovy, že sice nechce „mluvit o manželství, ale o dobré spolupráci v krajích a obcích“.

Starosty ocenil, že jsou „pracovití a slušní a jejich přístup je konstruktivní a věcný“. „Přál bych si, abychom společně hledali dobré řešení a spojovali lidi dobré vůle,“ uvedl Jurečka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Petr Fiala (ODS) na 8. celorepublikovém sněmu STANu

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že se starosty mají dobrý vztah a stejné cíle. Např. zabránit vládě, aby občany zbytečně zatěžovala byrokracií. „V tuto chvíli je důležité, aby všechny nesocialistické síly spolupracovaly,“ řekl šéf ODS.

Za ČSSD přijel místopředseda strany a předseda Sněmovny Jan Hamáček. „Na námluvy jsem nepřijel, ale pozdravit vás a poděkovat za to, co děláte v první linii, jako starostové,“ uvedl Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám