Hlavní obsah

Babiš si to prohrál sám, řekl Zeman Pavlovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš si podle končící hlavy státu Miloše Zemana prohrál prezidentské volby sám svými chybami. Podle zvoleného prezidenta Petra Pavla to měl říct na jejich pondělním setkání na zámku v Lánech.

Foto: Zuzana Bönisch, ČTK

Zvolený prezident Petr Pavel (vlevo) a prezident Miloš Zeman jednají 13. února 2023 na zámku v Lánech na Kladensku.

Článek

„Miloš Zeman začal tím, že vždy vítěz voleb má tendenci pochválit svého soupeře. Protože pokud vznikne dojem, že soupeř je opravdu dobrý, tak o to víc vynikne jeho vlastní výkon. Takže ho zajímalo, jak jsem to viděl já. Jestli jsem byl ten hvězdný a Andrej Babiš byl tak špatný,“ přiblížil nově zvolený prezident Petr Pavel debatu o výsledku prezidentské volby.

„Já jsem mu říkal, že to vidím z obou stran. Na jednu stranu jsem měl štěstí na celý tým a taky spoustu podporovatelů po celé zemi, i že Andrej Babiš udělal zásadní chyby,“ pokračoval budoucí prezident.

„Miloš Zeman to viděl tak, že Andrej Babiš si do značné míry ty volby prohrál sám. Vzhledem k tomu, že Andreje Babiše volil, tak si může dovolit být k němu kritický,“ doplnil Pavel.

Pavel po setkání se Zemanem: Požádal jsem ho, ať už nečiní žádná zásadní rozhodnutí

Domácí

Pavel na konci ledna v druhém kole prezidentských voleb přesvědčivě zvítězil nad Babišem, když vedl od začátku sčítání hlasů. Celkem jich Pavel dostal téměř 3,4 milionu hlasů, což je doposud nejsilnější mandát přímo voleného prezidenta. Babiš dostal zhruba 2,4 milionu hlasů.

Záznam: Petr Pavel po schůzce s Milošem ZemanemVideo: Novinky

Zeman se během kampaně na Babišův účet královsky pobavil

Zeman se v minulosti netajil tím, že volí Babišovo hnutí ANO či jeho samotného. Během prezidentské kampaně, ale i po ní si však neodpustil několik popíchnutí.

V průběhu kampaně Zeman Babiše například náležitě „vykoupal“ v jeho výroku o tom, že by jako prezident neposlal vojáky na pomoc napadenému Polsku nebo pobaltským zemím. Na tiskové konferenci po setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou Babišova slova označil za neuvážená. Babišovu obhajobu, že k napadení Polska Ruskem nemůže dojít, odmítl s komentářem: „Ještě před rokem bych já sám označil za hypotetickou otázku pomoc Ukrajině. Nu, a přesto k tomu došlo.“

Duda si vtipně podal Babiše.Video: AP

Duda pak na vyjádření Babiše, který je původem Slovák, nelítostně smečoval, když řekl: „Možná se ho mohli zeptat, co by udělal, kdyby zaútočili na Slovensko.“

Dudova poznámka k Babišovi Zemana evidentně obrovsky pobavila. Oči se mu rozzářily a začal se smát způsobem, který u něj veřejnost dlouho neviděla. Následně se k Dudovi otočil a za povedený vtip ho poplácal po rameni.

Další Babišovy přešlapy

Mezi další nepovedené okamžiky Babišovy prezidentské kampaně patří například jeho slova v duelu na Novinkách, kde se vysmál možnosti, že by opoziční hnutí SPD Tomia Okamury mohlo vyhrát volby, nebo být koaličních partnerem jeho hnutí ANO. Tím si proti sobě popudil voliče, kteří v prvním kole hlasovali pro kandidáta SPD Jaroslava Baštu.

Babiš v duelu Novinek vzkázal SPD, že nikdy nebude ve vládě

Prezidentské volby

Výrazné kritice pak Babiš a jeho spolupracovníci čelili kvůli předvolebním bilboardům se sloganem „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják.“, které strašily lidi válkou. Babiš to vysvětloval tak, že prý mluvil o míru, nikoliv o válce.

Za přešlap se dá také označit Babišova výzva k tomu, aby si na něj lidé před volbami při kurzu 12:1 vsadili. Po jeho prohře se začaly objevovat na sociálních sítích vzkazy, že tak někteří lidé přišli o významné částky, protože mu uvěřili.

Zeman se se svým nástupcem Petrem Pavlem setkal v pondělí na zámku v Lánech, aby spolu prodiskutovali předání úřadu. Zemanovi končí mandát 8. března, Pavlova inaugurace je naplánována o den později.

Anketa

Souhlasíte s tvrzením, že Andrej Babiš prohrál prezidentské volby kvůli vlastním chybám?
Ano
74,4 %
Ne
25,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24925 čtenářů.

Babiše opouštějí nejvěrnější. Po Prchalovi končí i šéfka kampaně a mluvčí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám