Hlavní obsah

Novoroční oběd se Zemanem s rodinami? Babiš v tom porušení regulí nevidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) potvrdil, že půjde na novoroční oběd s prezidentem Milošem Zemanem. Babiš nejprve uvedl, že setkání se uskuteční stejně jako loni s rodinami a že tomu stávající koronavirová opatření nebrání. Později uvedl, že se po domluvě setkání s hlavou státu odehraje bez rodin.

Foto: Novinky

Loňské setkání rodin prezidenta a premiéra.

Článek

Platná opatření omezují mimo jiné setkávání lidí mimo vlastní domácnost – sejít se mohou maximálně dvě osoby. Podle premiéra se ale tyto restrikce na jeho oběd s hlavou státu v Lánech nevztahují.

Už loni se tradičního setkání účastnily vedle manželek i děti obou politiků - Zemanova dcera Kateřina a Babišova dcera Vivien a syn Frederik. A podobně tomu mělo být i letos.

„Je to jako návštěva v domácnosti, neboť lánský zámek je sídlem prezidenta republiky a pan prezident tam de facto bydlí. Taková návštěva je zcela v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními,“ napsal Babiš ČTK.

Zeman je ve skvělé formě, je pyšný na návrat dvojité brady. Babiš si oběd v Lánech pochvaloval

Domácí

Premiérův výklad pravidel ale vyvolal kritiku opozice. „Obyčejný smrtelník málem nenavštíví ani vlastní matku, ale naši národní výtečníci jistě dostanou od ministra zdravotnictví výjimku,“ uvedl na Twitteru senátor TOP 09 Tomáš Czernin.

Podle jeho stranického kolegy Marka Ženíška jde o ukázku arogance moci a pohrdání všemi pravidly.

Babiš potí večer řekl Nově, že se se Zemanem na novoročním obědě setkají bez rodin.

Se Zemanem budeme obědvat bez rodin, oznámil po kritice Babiš

Koronavirus

Epidemiolog a bývalý poradce ministra zdravotnictví Rastislav Maďar ještě před Babišovými večerními slovy upozorňoval na to, že prezident i premiér ke zdravotně rizikovým skupinám. Poukázal také na to, že i když Babiš dostal vakcínu proti koronaviru, nemůže ještě počítat s ochranou.

Očkování proti covidu je v Česku v plném proudu. Po Babišovi dostal vakcínu i Blatný

Koronavirus

„Setkat se mají maximálně dvě osoby, které spolu nevytváří homogenní skupinu, kterou jsou nebližší rodina nebo nejbližší kolegové. Rodinní příslušníci premiéra s prezidentem homogenní skupinou pravděpodobně nejsou, bylo by lepší protiepidemické omezení respektovat a setkat se jen ve dvou,“ dodal Maďar.

Co vláda omezila

Na pátý stupeň systému PES země přešla po vánočních svátcích v neděli 27. prosince a podle vlády v něm zůstane minimálně do 10. ledna. Omezení zahrnují mimo jiné zákaz nočního vycházení od 21:00 či uzavření většiny obchodů a služeb.

Anketa

Je podle vás vhodné, aby se premiér s prezidentem sešli i s rodinami při novoročním obědě?
Ano
17,3 %
Ne
66,4 %
Je mi to jedno
16,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19085 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám