Hlavní obsah

Zeman je ve skvělé formě, je pyšný na návrat dvojité brady. Babiš si oběd v Lánech pochvaloval

Novinky, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lány
Aktualizováno

Tradiční novoroční oběd, na který zve prezident Miloš Zeman premiéra, doznal letos výrazné změny. Kromě manželek obou politiků se nedělního posezení na zámku v Lánech zúčastnili i jejich potomci, dcera hlavy státu Kateřina a děti premiéra Andreje Babiše Vivien a Frederik. Babiš si při odchodu setkání v Lánech pochvaloval.

Zeman s Babišem vzali na novoroční oběd i dětiVideo: Novinky

 
Článek

„Absolvovali jsme velice příjemný rodinný oběd. Bavili jsme se spolu jako rodiny. Pan prezident je ve skvělé formě. Přibral šest kilo. Je pyšný, že se mu vrátila dvojitá brada, lépe chodí,” oznámil Babiš na úvod brífinku po novoročním obědě s prezidentem.

Podle něj s hlavou státu probírali i zahraniční situaci, shodli se, že by se Evropa měla více angažovat, měla by vyzvat Spojené státy a Írán, aby situace neeskalovala.

Co se týče rozpočtu, Zeman žádnou kritiku neměl, byl spokojený, že se zvýšily investice, uvedl Babiš. K národnímu investičnímu plánu hlava státu podle premiéra sdělila, že se dostatečně nevěnuje oblasti sportu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiérova dcera Vivien se podepisuje do pamětní knihy.

Prezident podle Babiše hovořil i s jeho dcerou Vivien, konverzace byla velmi příjemná a že se dohodli, že v létě navštíví královskou oboru.

Prezident od premiéra dostal katalog koňaků, sám předseda vlády dostal podle svých slov „krásnou, těžkou knížku”. Květiny pro první dámu obstaral hradní protokol. Na dotaz, zda Babišovi donesli dárek Kateřině Zemanové, která slavila 1. ledna narozeniny, se premiér pousmál a přiznal, že to opomněli a že se o narozeninách prezidentovy dcery dozvěděli až při obědě, tak alespoň pogratulovali.

Děti státníků na novoroční oběd běžně nechodí. Vivien je 19 let, Frederiku Babišovi 16. Zemanova dcera Kateřina má 26 let.

Prezident Miloš Zeman má z prvního manželství ještě 49letého syna Davida. Premiér Andrej Babiš má rovněž z prvního manželství 40letou dceru Adrianu a syna Andreje (37).

Při uvítání v Lánech se premiérova rodina stejně jako v předchozích letech zapsala do pamětní knihy lánského zámku.

Foto: Natálie Lošková, Novinky

Premiér Andrej Babiš s rodinou se zapsali do pamětní knihy lánského zámku.

Prezidentský a premiérský pár se loni setkaly již 3. ledna. Zeman tehdy uvedl, že by se rád s Babišem při stejné příležitosti potkal ještě čtyřikrát. Hlava státu tím chtěla tlumočit naději, že Babiš bude v čele kabinetu i po dalších volbách.

Zeman stoluje s Babišem pravidelně v rámci pracovních večeří. Naposledy se takto setkali loni 17. prosince. Novoroční obědy ale bývají oproti pravidelným večeřím především společenskou záležitostí.

Tradice novoročních obědů prezidenta s premiérem začala v roce 2004, kdy prezident Václav Klaus s chotí poobědvali s premiérem Vladimírem Špidlou a jeho manželkou.

Pouze dvakrát se v minulosti sešli politici jen ve dvou bez manželek, a to kvůli nevyřešené rodinné situaci premiéra Mirka Topolánka. Jeho nástupce Petr Nečas dokonce oběd v roce 2013 odřekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám