Hlavní obsah

Babiš po zrušení osvobozujícího verdiktu v kauze Čapí hnízdo: Připadne mi to absurdní a nekonečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dotační kauza Čapí hnízdo, v níž je oblažován expremiér Andrej Babiš (ANO), bude po zrušení osvobozujícího verdiktu ze strany Vrchního soudu v Praze pokračovat. Babiš sám si v reakci postěžoval, že mu to připadá „absurdní a nekonečné“. Vrchní soud poukázal na závažná pochybení v původním rozsudku, Babiš věří, že i nový verdikt vyzní stejně.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Andrej Babiš

Článek

„Od svých advokátů jsem zatím informován nebyl, musí rozhodnutí nastudovat. Připadá mi to absurdní a nekonečné. Poté, co již předtím prvoinstanční soud velmi důkladně přezkoumal kauzu ze všech úhlů, věřím, že soud své rozhodnutí potvrdí,“ reagoval ve vyjádření pro Novinky Babiš na dotaz, co říká na argumentaci soudu.

Babiš zároveň zopakoval své dřívější tvrzení, že jde o „vymyšlenou a politicky motivovanou pseudokauzu“.

Kauzu v minulosti dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch u všech obviněných zastavil, ale tehdejší nejvyšší žalobce Pavel Zeman v roce 2019 stíhání obnovil u Babiše a někdejší místopředsedkyně představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jany Nagyové (Mayerové).

Soudce: Za Babiše juniora listiny podepsal někdo jiný. Kdo a proč, zahalil expremiér důkazní tmou

Krimi

Babiš svá slova o politické motivaci podpírá třeba tím, že Zeman byl nominantem někdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Politickou motivaci naopak během líčení u pražského městského soudu odmítl soudce Jan Šott, kdy poukázal na to, že stíhání se týká podezření ze závažný ekonomický trestný čin.

Pražský městský soud nicméně Babiše s Nagyovou v lednu osvobodil s tím, že se nedopustili poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu, za což jim původně hrozily až desetileté tresty. Proti tomu se odvolal žalobce Šaroch a navrhl nadřízenému soudu rozsudek zrušit a vrátit senátu soudce Jana Šotta kauzu zpět na stůl, aby znovu posoudili důkazy.

Vrchní soud v Praze pak v září verdikt skutečně zrušil – až nyní vyšlo najevo zdůvodnění.

„Vrchní soud v Praze má zásadní výhrady k přístupu nalézacího soudu k analýze a zpracování důkazů, když přístup soudu vyznívá tendenčně, značně selektivně a tím nepřesvědčivě, neboť nalézací soud celou řadu důkazů naprosto pominul, zabýval se pouze velmi úzce vymezenou částí událostí, aniž by je zasadil do celkového kontextu vývoje projektu,“ napsali soudci v usnesení zveřejněném ve středu Českou justicí s tím, že verdikt tedy obsahuje závažná pochybení.

Vrchní soud zrušil zprošťující verdikt nad Babišem pro závažná pochybení

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám