Hlavní obsah

Babiš po liberecké schůzce: Jsme připraveni jednat o vládě beze mě a bez Sobotky

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Vláda bez šéfa ANO Andreje Babiše a šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky. To je podle ministra financí Andreje Babiše jedna z variant, kterou lídrům koalice na liberecké večerní schůzce navrhl prezident Miloš Zeman. Babiš Novinkám řekl, že je připraven o takovém scénáři jednat.

Chovanec a Bělobrádek po schůzce s prezidentemVideo: Novinky

 
Článek

„Pan prezident má nějaké představy. Řekl, že odlétá do Číny a že o tom máme přemýšlet. Až se vrátí, tak se s námi chce potkat. Určitě chce nějakým způsobem tu krizi ukončit, to chceme všichni. Je otázka, jestli na tom najdeme shodu,“ řekl po jednání Novinkám Babiš.

Zeman podle šéfa státní kasy nastínil několik možných variant, jak vládní krizi vyřešit. Jednou jsou předčasné volby, to však odmítli jak lidovci, tak ČSSD a hnutí ANO.

„To druhé je demise vlády – bez Babiše, bez Sobotky. Vracíme se do původního scénáře pana premiéra,“ uvedl Babiš.

Na otázku, zda by šéf ANO na takovou variantu přistoupil, Babiš odpověděl: „Samozřejmě jsme připraveni o tom jednat, abychom ukončili tuhle nepříjemnou situaci, kterou vyvolal pan premiér.“

Kdo by měl být premiérem místo Sobotky, Zeman prý neřekl. Už dříve ale zmiňoval ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, ministra vnitra Milana Chovance a nevyloučil ani šéfa lidovců a vicepremiéra Pavla Bělobrádka.

Předčasné volby nikdo nechce

Sobotka se liberecké večerní schůzky neúčastnil, je totiž na pracovní cestě v Lucemburku. Zastupoval ho první místopředseda ČSSD a ministr vnitra Chovanec. On ani šéf lidovců nechtěli možnou variantu podrobně komentovat.

„Pan prezident nám sdělil své postoje, řekl, abychom přemýšleli. Informaci předám grémiu,” řekl Chovanec s tím, že sociální demokraté stále trvají na odchodu Babiše z vlády. Politické grémium ČSSD má jednat v pátek odpoledne.

„Není to nic převratného z mého pohledu, myslím, že toto už je za námi. Budeme se o tom radit s kolegy,” sdělil pouze šéf vnitra. Kroky k dalšímu jednání bude podle něj Zeman směrovat bezprostředně po návratu z Číny.

Podobně mluvil i Bělobrádek. „Pan prezident navrhl jedno řešení, my ho musíme projednat ve svých stranách. Než se pan prezident vrátí z Číny, tak je prostor projednat to. Shodli jsme se na tom, že předčasné volby nechceme,” konstatoval.

Anketa

Je podle vás řešením vládní krize odchod premiéra Sobotky i vicepremiéra Babiše najednou?
Ano
72,8 %
Ne
26,5 %
Nevím
0,7 %
Celkem hlasovalo 4641 čtenářů.

Výběr článků

Načítám