Hlavní obsah

Babiš: O úplatku pro Kremlíka jsem nevěděl a řešit to nebudu

Novinky, zpe
Praha

Premiér Andrej Babiš (ANO) prý nevěděl, že se právník Martin Janoušek údajně snažil podplatit bývalého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) v souvislosti se zakázkou na auditora mýtného systému. Babiš Novinkám řekl, že pokud je to pravda, má celou věc řešit policie. On sám to řešit nebude.

Foto: Právo

Andrej Babiš (vlevo) a Vladimír Kremlík

Článek

Novinky se zeptaly premiéra Babiše, jestli o úplatku pro Kremlíka věděl a jestli mu nevadí, že tehdejší ministr jeho protikorupční vlády neoznámil nabídku na úplatek policii.

„O úplatku jsem nevěděl. Řešit to nebudu. Pokud je to pravda, má to řešit policie,“ odpověděl premiér.

Právník podá na Kremlíka trestní oznámení kvůli slovům o úplatku

Domácí

Trvá na tom, že hnutí ANO je protikorupční. „Pan Kremlík skončil na ministerstvu, není člen hnutí. Pan Havlíček (ministr průmyslu a nový ministr dopravy - pozn. red.) ruší postupně některé podivné IT zakázky vypsané úředníky,“ dodal Babiš.

Kremlík bez komentáře

Novinky se zeptaly také Kremlíka, proč neoznámil na policii, že mu byl nabízen úplatek. „Nebudu se v těchto věcech vyjadřovat,“ odpověděl exministr. Na opětovnou otázku, proč se na policii neobrátil, Kremlík opakoval, že to nebude komentovat.

Server Seznam Zprávy v pondělí napsal, že Kremlíka se měl snažit uplatit právník Martin Janoušek kvůli tomu, aby kontrola mýtného systému zůstala svěřená společnosti CGI a nezískala ji státní firma Cendis.

Chtěli mě podplatit, tvrdí exministr Kremlík

Domácí

Kremlík o nabídce úplatku informoval až 14. ledna, kdy měl podle serveru kontaktovat šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku.

Koudelka měl podle Kremlíka přislíbit, že o incidentu informuje premiéra Andreje Babiše (ANO) a vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou. Babiš i Bradáčová popřeli, že by takovou informací disponovali, podle serveru však zdroj z bezpečnostní komunity potvrdil, že premiér informován byl.

Reklama

Výběr článků

Načítám