Hlavní obsah

Právník podá na Kremlíka trestní oznámení kvůli slovům o úplatku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právník Martin Janoušek se v pondělí vyjádřil ke slovům bývalého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. Ten pro server SeznamZpravy uvedl, že mu právník nabídl úplatek ve výši 1,5 milionu. Janoušek v pondělí v podvečer poslal prohlášení, v němž tvrdí, že obvinění jsou lživá a že chystá trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Kremlík

Článek

„Je mi líto, že moje snaha podpořit člověka v katastrofické pracovní, osobní a finanční situaci je zneužita k tomu, že Vladimír Kremlík chce obviňováním jiných vylepšovat svou poškozenou reputaci. Proti tomu se hodlám bránit a podám trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění,” uvedl Janoušek.

Janoušek zastupuje společnost CGI, která vyhrála zakázku na auditora mýtného systému. Kremlík uvedl, že nabízený úplatek byl za to, že kontrola systému zůstane této firmě a nebude převedena pod státní podnik Cendis. (Že zakázka bude zrušena a kontrola převedena pod Cendis, už oznámil ministr dopravy Karel Havlíček).

Chtěli mě podplatit, tvrdí exministr Kremlík

Domácí

Janoušek ovšem uvedl, že to byl právě on, kdo přišel s myšlenkou, aby ministerstvo zakázku svěřilo firmě Cendis. „Nedává proto absolutně smysl, abych následně údajně lobboval proti tomu,” uvedl Janoušek.

Janoušek přiznal, že se s Kremlíkem zná, protože jsou oba právníci a ještě tento víkend se potkali. „S ohledem na dlouhodobé přátelské vztahy jsme se na jeho žádost potkali tuto sobotu v Krkonoších, kde překotně a zmateně mluvil o své extrémně složité životní situaci, dokola rozebíral důvody svého odvolání i velmi citlivé aspekty svého osobního života,”uvedl Janoušek. Na této schůzce Kremlík údajně zmínil nabídku 1,5 milionu. Podle Janouškových slov ho to zarazilo, protože prý nevěděl, o čem Kremlík mluví.

Uvedl, že exministr na setkání mluvil o tom, že by si zasloužil pracovní nabídky a byl rozčarován, že mnohé z nabízených pozic od bývalých politických spojenců neplatí.

Na schůzce prý nebyl

Odmítl, že by se s Kremlíkem sešel 23. prosince v prostorách ministerstva dopravy. Právě v kanceláři měl podle Kremlíka úplatek nabídnout. SeznamZpravy ovšem uvádějí datum schůzky 20. prosince.

Kremlík náměstek nebude a ministerstva se slučovat nebudou, rozčílil se Babiš

Domácí

Kremlík se tři týdny po prosincové schůzce měl obrátit na šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) a informovat ho o tom, že mu byl nabízen úplatek. Na časovou prodlevu upozornil Janoušek: „Zcela nevěrohodně na mě působí fakt, že údajnou nabídku úplatku nahlásil se zpožděním několika týdnů, a to prostřednictvím SMS zprávy řediteli BIS a jako právník naprosto ignoroval standardní postup ve spolupráci s orgány činnými v trestním řízení.”

Že Kremlík nepodal trestní oznámení zmínil i ministr vnitra Jan Hamáček.

Ke Kremlíkovým slovům se Janoušek vyjádřil už dříve pro SeznamZpravy. Při dotazu na schůzku, kde se ho Kremlík ptal, zda nabídka stále platí, uvedl, že nemá tušení. Svá slova komentoval tak, že mu bylo špatně, měl kocovinu a nevěděl, o čem mluví.

Reklama

Výběr článků

Načítám