Hlavní obsah

Babiš nebude chodit do Sněmovny. Před vstupem do politiky sliboval pravý opak

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Před volbami v roce 2013, kdy hnutí ANO ještě nebylo v parlamentu, Andrej Babiš (ANO) sliboval, že pokud se stane poslancem, bude chodit do Sněmovny. Poslance kritizoval, že mají na jednáních jen 40procentní účast a vysedávají v bufetech. Premiér má nyní účast na hlasováních kolem 27 procent a ve středu prohlásil, že do Sněmovny už vůbec chodit nebude.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš na zasedání vlády

Článek

Před volbami v roce 2013 se Babiš rozčiloval, že poslanci mají ve Sněmovně jen 40procentní účast. „Z toho většinou jsou v nějakým bufetě, teďka už bufet není, že je to v suteréně někde, nevím, já tam nechodím,“ řekl Babiš v rádiu Impuls v říjnu 2013.

„Otázka je, jestli jste viděl už někdy, jak funguje Poslanecká sněmovna, vlastně tam má člověk pocit, že vlastně je to úplně zbytečný ty jejich řeči, takže já určitě tam budu pracovat pro voliče a budu tam předkládat konkrétní návrhy zákonů,“ prohlásil tehdy Babiš.

Babiš už má ve Sněmovně víc omluvenek, než měl Sobotka coby premiér za čtyři roky

Domácí

O šest let později je realita jiná. Babiš má na hlasováních ve Sněmovně účast 27 procent. A absence budou zřejmě ještě častější.

Já už sem ani chodit nebudu, reagoval Babiš na komplikace ve Sněmovně

Domácí

Premiér ve středu Novinkám řekl, že už do Sněmovny nebude chodit vůbec. „Už dvě hodiny tady nepracuju, já už sem ani chodit nebudu. Je to skandál, nemůžu pracovat. Lidi, co tady sedí, taky nemohou pracovat. Nemůžu tady sedět a poslouchat ty nesmysly,“ sdělil Novinkám Babiš. Vláda je přitom podle ústavy odpovědná Poslanecké sněmovně.

Vláda se zvyšováním daní opět narazila ve Sněmovně do opoziční zdi

Domácí

Premiér tak reagoval na jednání Sněmovny, na kterém se poslanci hádali kvůli daňovému balíčku. Opozice přednášela několikahodinové projevy a poslanci se k hlasování vůbec nedostali.

Babiš svoji absenci ve Sněmovně hájí s tím, že je často na cestách a snaží se dělat ekonomickou diplomacii a hájit ve světě zájmy České republiky. Rád dodává, že se „nekope do zadku“.

Chce prosadit klouzavý mandát, což znamená, že pokud se poslanec stane členem vlády, přijde o mandát ve Sněmovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám