Hlavní obsah

Zmrazit platy? Justice se bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čelní představitelé české justice zásadně nesouhlasí s návrhem premiéra Andreje Babiše (ANO), který navrhuje zmrazit platy ústavních činitelů a soudců. Podle některých názorů je Babišův záměr protiústavní. Zaznívají také hlasy, že pokud by zákon prošel, stane se terčem žalob.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nová sněmovna Ústavního soudu

Článek

Babiš navrhuje pro příští rok zmrazit platy politiků i soudců na letošní úrovni, která je stejná jako loni. Pro další roky chce změnit i způsob výpočtu platů.

Věc musí být projednána se zástupci justice, a pokud se tak nestane, nebude to Ústavní soud tolerovat. Právě tato situace nastala.
Marie Benešová, ministryně spravedlnosti

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (z ANO) k návrhu podá neutrální stanovisko. Právu sdělila, že problém v návrhu vidí v tom, že nebyl projednán se soudci, což odporuje názoru Ústavního soudu.

„Ten zejména upozornil na skutečnost, že věc musí být projednána se zástupci justice, a pokud se tak nestane, nebude to tolerovat. A právě tato situace nastala,“ sdělila Právu Benešová s tím, že její ministerstvo se v připomínkovém řízení k zákonu postaví neutrálně.

Babiš chce zmrazit platy ústavních činitelů na letošní úrovni

Domácí

Podle prezidenta Soudcovské unie Libora Vávry je nepochopitelné, že nová pravidla pro výpočet mezd platí šest měsíců a nyní se mají opět měnit. „Přijde mi, že tím vláda podráží sama sebe,“ řekl včera Právu Vávra.

Pokud by podle něj návrh prošel, očekává, že se soudci budou o ušlou výplatu soudit. „Nemám z toho radost a nebylo by to nic pěkného, kdyby se soudci museli se státem soudit o peníze,“ podotkl.

Zásadní nesouhlas v probíhajícím připomínkovém řízení k návrhu Babiše vyjádřil také předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Michal Mazanec. Podle něj nelze platové změny dělat na základě subjektivních představ některých představitelů moci zákonodárné, ale po zevrubné analýze a diskusi za účasti představitelů moci soudní.

Omyly justice loni stály státní kasu 180 milionů

Domácí

„Dosavadní systém odměňování soudců, který se ustálil po řadě změn (činěných v neprospěch soudců) a po zásazích ze strany Ústavního soudu, je systémem v podstatě vyhovujícím,“ napsal Mazanec.

Podle něj je skutečným cílem návrhu zavedení platových restrikcí vůči soudcům. Babišův plán je tak podle něj v rozporu s dosavadní judikaturou Ústavního soudu, který v nálezech již stanovil jednoznačné ústavní požadavky na odměňování soudců a jeho stabilitu. Za bezdůvodný pak označil návrh na nový způsob výpočtu platů.

Nesouhlasné stanovisko k návrhu zaslal také končící nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Platy státních zástupců totiž upravuje zvláštní zákon a odvíjejí se od platové základny soudců.

Finance návrh podpořily

„Není zřejmé, jaké nové skutečnosti nastaly, že se navrhuje takto radikálně opětovně měnit koncepci výpočtu platové základny,“ napsal Zeman.

Nový způsob výpočtu platů naopak podpořila ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Navržený mechanismus podle ní vždy v případě dočasných zmrazení platů ústavních činitelů zabrání skokovému nárůstu platů po jejich rozmrazení. Upozornila, že pokud by platy byly zmrazeny pouze v příštím roce, pak by v roce 2023 vzrostly o 9,5 procenta. S ohledem na makroekonomický vývoj to nepovažuje za šťastné.

Rychetský: Výroky Benešové jsou nepřípustné, justice se ale ubrání

Domácí

Ministerstvo vnitra vedené předsedou ČSSD Janem Hamáčkem zaujalo k návrhu neutrální postoj. Ministerstvo ale podotýká, že se Babišův návrh nevypořádává s principy, které již dříve k platům soudců vyslovil Ústavní soud. Ústavní soud v minulosti konstatoval mimo jiné, že zásah do materiálního zabezpečení soudců garantovaného zákonem nesmí být výrazem svévole zákonodárce.

Nad návrhem se nejprve sejde vláda, aby k němu vydala svoje stanovisko. Poté ho dostane k projednání Sněmovna. Není jisté, zda se ho do sněmovních voleb podaří projednat a schválit.

Anketa

Souhlasíte s tím, že by se měly platy v justici zmrazit?
Ano
94,9 %
Ne
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5420 čtenářů.

Výběr článků

Načítám