Hlavní obsah

Babiš chce, aby státní zástupci promluvili o vztahu ke GIBS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) chce, aby státní zástupci promluvili na jednání bezpečnostního výboru Sněmovny, který se má za týden zabývat jeho sporem s ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michalem Murínem. Před čtvrteční schůzkou předsednictva Bezpečnostní rady státu novinářům řekl, že plánuje se žalobci projednat jejich stanovisko ke spolupráci s GIBS.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Premiér v demisi Andrej Babiš a ministryně financí v demisi Alena Schillerová

Článek

Babiš minulý týden oznámil, že k Murínovi nemá důvěru. Inspekce předtím informovala, že premiér na šéfa GIBS vyvíjí nátlak, aby odstoupil.

Premiér v demisi před schůzkou poukázal na dlouhodobou kritiku inspekce ze strany státních zástupců, Murína kritizuje i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Chci se zeptat na velice závažný dokument, který přišel z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, který se tu ztratil a náhodou ho našla sekretářka ve svém počítači,” uvedl Babiš. Zopakoval, že jeho předchůdce Bohuslav Sobotka (ČSSD) věc neřešil. Poukázal také na případ Beretta, který se týká úniků informací z vyšetřování a figuruje v něm například pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová nebo bývalí policisté. Murín v kauze loni vypovídal jako svědek. Případ řeší pražské vrchní státní zastupitelství. „Oni na základě kauzy Beretta už moc s GIBS nespolupracují,” uvedl.

Kontrolu jsem na GIBS poslal já, přiznal Babiš

Součástí nátlaku, jak o něm mluví Murín, je podle GIBS i kontrola, kterou spustilo na inspekci ministerstvo financí. Babiš ve čtvrtek připustil, že podnět k ní dal on. Uvedl, že za minulé vlády ho koaliční partneři z ČSSD a KDU-ČSL přehlasovali v otázce navýšení financí pro GIBS kvůli náboru dalších lidí. „Dostal peníze navíc pro další příslušníky, a část těch peněz použil na nestandardní výši odměn, která byla 30 miliónů, normálně to bylo 13 miliónů. GIBS nikdy nebyl kontrolován, tak jsem požádal ministerstvo financí o interní kontrolu,” konstatoval.

Babišovi kritici v této věci poukazovali na to, že překročil své pravomoci, protože úkolovat ministerstvo financí může jen celá vláda svým usnesením, nikoliv samotný premiér.

Foto: Milan Malíček, Právo

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) bude Michal Murín.

„Podle mých informací ta firma, teda instituce, nefunguje dobře,” poznamenal Babiš. Dodal, že Murín je mediálně zdatný a najímal si za 27 000 měsíčně čistého mediálního poradce a další poradce.

Konflikt mezi Babišem a Murínem rozjitřil politickou scénu. Premiér minulý týden čelil interpelacím na toto téma. V pátek se kvůli personálním změnám, které provádí Babišova vláda, sejde mimořádně Sněmovna. Schůzi vyvolala opozice.

Reklama

Související články

Šéf GIBS Murín chce vystoupit před poslanci

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín ve čtvrtek požádal o slyšení před bezpečnostním výborem Sněmovny. Rozhodl se tak po...

Výběr článků

Načítám