Hlavní obsah

Šéf GIBS tu rozehrál aféru, já ho odvolat nechci, řekl Babiš

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Situace ohledně Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vygradovala během čtvrtečních interpelací. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ve Sněmovně interpeloval premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), proč tlačí na šéfa GIBS Michala Murína, aby rezignoval. Babiš prohlásil, že nikdy neřekl, že chce Murína odvolat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér v demisi Andrej Babiš.

Článek

„Již delší dobu zde panuje vládní tlak na výměnu vedoucích pracovníků v řadě institucí státní správy, a to navíc za využití velmi vágních až neurčitých odůvodnění. Tento tlak je navíc podpořen různými kontrolami dle mého názoru šikanozního rázu. Aktuálně jde o snahu pana Babiše odstranit šéfa GIBS (Michala) Murína,” uvedl před interpelací Bartoš.

„Kontaktoval jste ředitele Murína s tím, že požadujete jeho odchod z pozice?“ tázal se Babiše Bartoš na plénu.

Zeptal se také, zda snaha zbavit se Murína nesouvisí s výroky prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka, který o vyšetřovateli kauzy Čapí hnízdo Pavlu Nevtípilovi prohlásil, že ho dostane „do tepláků“.

Nevím, kde četl, že chci pana Murína odvolat. Já jsem to nikdy neřekl
Andrej Babiš

„Může se ta interpelace prodloužit na neomezený čas?“ zeptal se nejprve Babiš. To však nelze, premiér má na odpověď celkem sedm minut. Během těch se stihl Babiš rozohnit. „Doporučil bych panu poslanci, aby si udělal monitoring médií. Nevím, kde četl, že chci pana Murína odvolat. Já jsem to nikdy neřekl,“ prohlásil Babiš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel GIBS Michal Murín

Odvolat šéfa GIBS jen tak nejde
Ředitele GIBS nelze odvolat jen tak jednoduše. Zatímco u dosazení do funkce vše funguje tak, že šéfa GIBS jmenuje na návrh vlády a po projednání v bezpečnostním výboru Sněmovny přímo premiér, jeho odchod má jiná pravidla. Pokud ředitel sám odmítne rezignovat, což je tedy i nynější případ Murína, musel by spáchat trestný čin. „Odvolat ředitele lze pouze po spáchání trestného činu, což je neslučitelné s výkonem funkce, případně po uplynutí pětiletého funkčního období,“ řekl Právu mluvčí GIBS Ivo Mitáček s tím, že je to kvůli zajištění nezávislosti.

„Pan Murín tady vyvolal nějakou aféru a vybraní novináři teď mluví o Čapím hnízdě a o GIBS,“ soptil předseda vlády. „Já jsem žádné odvolání nenavrhl. Jen jsem konstatoval, že mám vážné pochybnosti o jeho morální a profesionální integritě. A to můžu doložit. Pan Murín podvedl vládu,“ dodal premiér.

Řeším hospodaření GIBS, řekl Babiš

Babiš řekl, že ještě jako ministr financí v minulém kabinetu vyjádřil nesouhlas se zvýšením platů zaměstnanců GIBS. „Jak dopadlo hlasování na vládě? Klasická koalice ČSSD a Bělobrádek hlasovala pro. A víte, jak to dopadlo? Dopadlo to tak, že pan Murín 51,8 miliónu korun, které byly určeny pro nové příslušníky, tak použil na odměny,“ rozčílil se Babiš.

Zdůraznil, že například náměstek GIBS dostal odměnu 420 tisíc korun. „Co já řeším? Řeším hospodaření GIBS. Špatně se hospodaří. Proto jsem tam poslal ministerstvo financí,“ vysvětloval emotivně Babiš.

Svoji odpověď nestihl Babiš během času, který je určen pro interpelace, dokončit. Prý by potřeboval minimálně hodinu.

Výběr článků

Načítám