Hlavní obsah

Vyšetřovatelé GIBS obvinili celníka z korupce, chtěl prodat tajné informace

Právo, rav

Vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v těchto dnech obvinili z korupce dlouholetého celníka pracujícího přímo na Generálním ředitelství cel.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčího GIBS Ivo Mitáčka se muž pracující na oddělení daní snažil jedné z velkých tabákových firem prodat za úplatek s předstihem velmi citlivé a dosud neveřejné informace o chystaných nových cenách tabákových výrobků a cigaret.

Daná společnost by tím získala náskok před ostatními, protože by tak věděla, které výrobky a o kolik budou zdraženy, a mohla podle toho včas reagovat. „Soukromá společnost ale odmítla úplatek vyplatit,“ sdělil k tomu ve středu Mitáček.

O kolik si celník přesně řekl, mluvčí odmítl uvést. Podezřelému, který u celníků sloužil víc než patnáct let, nyní za zneužití pravomoci úřední osoby a za přijetí úplatku hrozí tři roky až desetiletý trest. Zůstal ale na svobodě.

Na jeho možné nezákonné jednání přitom upozornilo samo vedení celní správy zhruba před měsícem. Během tří týdnů se pak podle Mitáčka podařilo inspekci celou kauzu odhalit a zdokumentovat.

„Je to hodně závažná věc a takový případ, kdy se někdo přímo z generálního ředitelství snaží prodat naprosto nejcitlivější strategické informace, snad ani nepamatujeme,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám