Hlavní obsah

Babiš chce tlakem na GIBS ovlivnit kauzu Čapí hnízdo, myslí si politici

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tlakem na šéfa GIBS Michala Murína chce premiér Andrej Babiš (ANO) ovlivňovat svou vlastní kauzu Čapí hnízdo, myslí si politici. Zároveň připomínají, že vláda v demisi by se měla vyvarovat personálních změn, a to především v bezpečnostních složkách. Někteří označují premiérovo jednání za skandální a nepřijatelné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Je to skandál. Ukazuje se, co se dalo tušit,“ zareagoval pro Právo předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„V případě, kdy je premiér vyšetřován z finančního podvodu, to dělá na mě dojem, že to může být nástroj ovlivňování této kauzy. Je nepřijatelné, aby vláda bez mandátu dělala personální změny, natož v orgánech, které kontrolují činnost policie,“ řekl Právu místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Je to vydírání, tvrdí Černochová

Poslankyně ODS Jana Černochová Právu řekla, že Babišovo jednání považuje za vydírání a že se takto s lidmi ve vedoucích pozicích bezpečnostních složek nejedná. „Vláda ANO se chová jako tlupa nájezdníků, která obsazuje dobyté území. Skandální na tom je, že tak činí, ačkoliv je v demisi a nemá důvěru Sněmovny. Je zjevné, že panu premiérovi velmi záleží na mocenském ovládnutí kontrolních policejních struktur právě teď a hodně rychle, proč asi,“ uvedla Černochová.

Předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že o kauze bude s premiérem ve středu hovořit. „Nevzbuzuje to ve mně důvěru,“ uvedl.

Že jednání Babiše je účelové a souvisí s Čapím hnízdem, si myslí i předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Babiš dostal čas na sestavení vlády do června a to je dost dlouhá doba na to, aby se kauza Čapího hnízda zrelativizovala. Aby ostatní strany, které nechtějí do vlády s trestně stíhaným premiérem, mohly změnit názor,“ řekl Právu Bartoš.

Podobně mluví i předseda STAN Petr Gazdík. „Právě proto nemá být trestně stíhaný člověk členem vlády, protože prostě může ovlivnit činnost policie. A tady vidíme, že se o to už snaží,“ sdělil Gazdík.

Předseda KSČM Vojtěch Filip se naopak za Babiše postavil. O záměru odvolat Murína podle svých slov věděl už dříve. „Nedivím se tomu kroku. Uvnitř GIBS je rivalita,“ uvedl v úterý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám