Hlavní obsah

Babiš: Být Němeček z hnutí ANO, ve vládě by skončil

Resort zdravotnictví funguje špatně. Pokud by byl jeho šéf Svatopluk Němeček členem hnutí ANO, ve vládě by skončil, řekl v pátek v Bruselu vicepremiér, ministr financí a lídr hnutí Andrej Babiš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš

Článek

Svůj gradující spor s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) v pátek několikrát prostřednictvím sociálních sítí glosoval přímo z bruselského jednání ministrů financí Evropské unie [celá zpráva] a předpokládá, že o věci bude mluvit také s premiérem a šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

"Myslím, že je to problém pana premiéra, jaké má ministry. Pokud by se choval takhle můj ministr, ministr našeho hnutí, tak bychom to řešili radikálně," prohlásil Babiš při odchodu z unijní ministerské schůzky. Se Sobotkou jsou prý kvůli situaci v kontaktu.

Roztržku v pátek odstartoval Němeček kritikou médií, která vlastní Babišova společnost Agrofert. Tvrdil, že o něm lžou a jejich záměrem je ho poškodit. Babiš pak Němečkovi přes internet doporučil nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu. Kritizoval ho také za nevýhodné nákupy v ostravské nemocnici, kterou Němeček vedl.

Připravoval malý podvůdek

Pravicová opozice hovoří kvůli sporu o mimořádné schůzi Sněmovny. Uvažuje dokonce o hlasování o nedůvěře vládě. "Já většinou reaguju. Řekl jsem, co všichni vědí. Když on říká, že nebude mlčet, tak já také nebudu mlčet," komentoval v pátek Babiš svůj postup.

Němeček tvrdil, že nemůže mlčet, pokud noviny koaličního partnera lžou a berou si jako rukojmí pacienty. Reagoval tak na zprávu deníku Mladá fronta Dnes (MfD) a serveru iDnes.cz, která se týkala léčby kmenovými buňkami. Nechtěl spekulovat, zda je za tím útok hnutí ANO.

Babiš k tomu v Bruselu poznamenal, že podle něj se okolo kmenových buněk na ministerstvu "připravoval malý podvůdek". Zopakoval tvrzení médií, že Němeček byl ve vrcholném orgánu společnosti 4MEDi - Centrum buněčné terapie a diagnostiky.

Střet zájmů

Jeho náměstek David Kotris je se společností podle Babiše spojen dodnes, a je tak v konfliktu zájmů. Podle obchodního rejstříku je Kotris členem představenstva firmy. Samotného Babiše, který vlastní holding Agrofert, kritizují ze střetu zájmů nevládní organizace i opozice.

Způsob chování svého vládního kolegy je podle Babiše prý "všeobecně známý" jak na ministerstvu samotném, tak například ve zdravotním výboru Poslanecké sněmovny. Vicepremiér v rozhovoru s ČTK poznamenal, že ve zdravotnictví nadále působí různí zástupci klientelistických skupin, které označil výrazem "šnajdroid" s narážkou na někdejšího náměstka na ministerstvu za ODS Marka Šnajdra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám