Hlavní obsah

Němeček by měl urychleně nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu, kontruje Babiš

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš si nenechal líbit tvrdou kritiku ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který se rozčílil, že o něm Babišovy noviny účelově lžou. Babiš uvedl na sociální síti Twitter, že by se měl jít Němeček léčit na protialkoholní a psychiatrii.

Foto: Twitter

Reakce Andreje Babiše na Twitteru

Článek

Němečka pobouřily články v páteční MF Dnes, kterou vlastní Babiš. Jsou podle něj cíleně lživé a chtějí vylíčit soc. dem. jako rozhádanou stranu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babiš se proti tomu ohradil: „Šnajdroid Němeček by měl urychleně nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu,“ napsal na svém profilu na Twitteru.

Na bývalého poslance a svého času náměstka na ministerstvu zdravotnictví Marka Šnajdra útočil Babiš i v minulosti, kdy jej označil za jednoho z viníků úniků peněz ve zdravotnictví.

Babiš si pak v dalším příspěvku ještě přisadil. Němeček podle něj ještě coby ředitel ostravské fakultní nemocnice pořídil předražené zařízení: „V roce 2009 koupil Němeček jako ředitel ostravské fakultní nemocnice Cyberknife za 200 mil., normální cena: půlka. Je to evropský rekordman.“

„Ale rozumím tomu, že stavět dům v Čeladné je drahá záležitost,“ dodal Babiš v pořadí již třetím příspěvku na toto téma.

Opozice chce od Sobotky vysvětlení 

Jeho virtuální vzkazy neušly šéfovi poslanců TOP 09 Miroslavu Kalouskovi, který požádal premiéra Bohuslava Sobotku, aby „v Poslanecké sněmovně sdělil, zda opravdu náš pan ministr zdravotnictví má neprodleně nastoupit protialkoholní a psychiatrickou léčbu“. „Pokud ano, jak je možné, že může být ministrem zdravotnictví?“ dotázal se Kalousek s tím, že pokud je to od Babiše jen urážka, chce od premiéra vědět, jak proti svému prvnímu místopředsedovi zakročí.

Sobotka prohlásil, že Babišovy výroky na Twitteru pokládá za naprosto nevhodné a vůči Němečkovi nekolegiální. „Nepochybně je to téma, které budeme řešit,“ prohlásil s tím, že bude chtít od Babiše vysvětlení.

„Nechci, aby takovým způsobem tato vláda vystupovala,“ dodal.

Lžou nebo kradou? zajímalo Kalouska

Kalousek se s odpovědí nespokojil. Podle jeho interpretace Němeček říká, že si Babiš nakradl ze státních hmotných rezerv, a Babiš říká, že si nakradl z veřejného zdravotního pojištění.

„Proč bychom měli věřit vládě, jejíž ministři buď lžou, nebo kradou,” rozebral si přestřelku obou ministrů.

„Předpokládám, že lžou i kradou, ale to si netroufám říct,” dodal Kalousek, který chce svolat mimořádnou schůzi. Nevyloučil ani, že by se mohlo hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě. Reakce premiéra se dožadoval i lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Jsou to věci, které vězí v minulosti,“ připomněl Sobotka, který zopakoval, že bude chtít, aby oba ministři své výroky vysvětlili. Opozice má podle něj právo svolat mimořádnou schůzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám