Hlavní obsah

Babiš: Boltonova slova jsou vytržená z kontextu. Chápu, proč ho Trump vyhodil

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje výrok Trumpova exporadce pro národní bezpečnost Johna Boltona na svou adresu za nesmyslný a vytržený z kontextu. „Už docela chápu, proč prezident Trump pana Boltona vyhodil,” dodal český premiér.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Andrej Babiš s Donaldem Trumpem v Bílém domě na návštěvě v březnu 2019

Článek

Reagoval tak na slova Boltona o tom, že český premiér byl autorem nejhloupějšího výroku na téma zvyšování výdajů na obranu při předloňském jednání lídrů NATO.

Babiš byl autorem nejhloupějšího komentáře o zvyšování výdajů na obranu, píše Trumpův exporadce

Amerika

Bolton ve své knize podle ČTK hodnotil Babišova slova o tom, že pro Česko je obtížné přibližovat se ke splnění závazku ohledně výdajů na obranu, protože zemi rychle roste hrubý domácí produkt.

Premiér Babiš tehdy na summitu NATO prohlásil, že se nelze v souvislosti s navyšováním peněz na zbrojení dívat pouze na podíl HDP, ale i na absolutní čísla.

„Je důležité mluvit o absolutních výdajích na zbrojení. V roce 2013 byl náš výdaj 1,03 procenta a v roce 2019 je to 1,17, tedy rozdíl je jen 0,14 procent. Ale když si to vezmeme přes absolutní částku, kdy výdaje v roce 2013 byly 42 miliard korun a v roce 2019 budou 65,6 miliard korun, tak jsme za šest let navýšili výdaje na obranu o 50 procent,“ uvedl tehdy Babiš s tím, že hranice 2 % z HDP dosáhne Česká republika do roku 2024.

Nyní Boltonova slova hodnotí jako vytržená z kontextu.

„Takových knih plných nesmyslných prohlášení už bylo. Přesto té úvaze pana Boltona nerozumím. Stačilo by se zamyslet, je to jenom jednoduchá trojčlenka. Ta slova v knize jsou vytržená z kontextu a teď už docela chápu, proč prezident Trump pana Boltona vyhodil ze svého týmu poradců, když nebyl schopen pochopit tak jednoduchou věc,” dodal Babiš.

Bolton skončil v týmu poradců amerického prezidenta v září 2019. Trump jeho konec zdůvodňoval tím, že nesouhlasí s mnoha jeho názory.

Reklama

Výběr článků

Načítám