Hlavní obsah

Babiš a Zeman se sešli ke společné večeři. ČSSD jsme moc neřešili, řekl premiér

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman se v neděli večer sešli na společnou večeři v Průhonicích u Prahy. Hlavním tématem setkání mělo být dění na mimořádném sjezdu ČSSD, kde Miloš Zeman také jako host sám vystoupil a straně doporučil, aby jednala s hnutím ANO o vládě. O vládě podle Babiše do konce února jasno nebude.

Záznam: Briefing Andreje Babiše po schůzce s Milošem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

„Bavili jsme se o jídle a trochu i té politiky,” řekl odlehčeně Babiš na tiskové konferenci. Dodal, že mu Zeman oznámil, že se s ním chtějí setkat vybraní zástupci jednotlivých stran.

Usnesení sjezdu o tom, že ČSSD bude s ANO jednat o vládě za podmínek, že bude do čela kabinetu jmenován někdo jiný než Andrej Babiš a že ve vládě nebude hnutí SPD, Babiš komentovat nechtěl.

„Uvidíme, rád si to vyslechnu osobně. Lidé dobře ví, že jsem jediný kandidát na premiéra,“ řekl premiér v demisi Andrej Babiš a zopakoval, že osobně preferuje menšinovou vládu. ČSSD nabízí účast ve vládě, a to podle něj stačí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš na tiskové konferenci po večeři s prezidentským párem v Průhonicích u Prahy

Babiš: Chovanec je to nejhorší, co se u nás vyskytlo

Novému předsedovi ČSSD pogratuloval a řekl, že se těší na spolupráci. Naopak zkritizoval spolupráci s předchozím statutárním místopředsedou strany a zároveň s neúspěšným kandidátem na předsedu Milanem Chovancem.

„Pro mě jednání s panem Chovancem bylo nepřijatelné. Je to to nejhorší, co se u nás vyskytlo. Zneužíval pode mě svou funkci,“ řekl na jeho adresu Babiš.

Zeman se tiskové konference neúčastnil, hned po opuštění restaurace zamával novinářům, nasedl do připraveného vozu a odjel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman v neděli večer povečeřel v Průhonicích u Prahy společně se svou manželkou Ivanou a premiérem Adrejem Babišem a jeho ženou Monikou Babišovou.

Zeman radil ČSSD jednat s ANO

V neděli dopoledne však prezident vystoupil na sjezdu ČSSD. „Suchá je skýva opozice. A já bych dodal, že ta skýva není ani posolená,“ prohlásil Zeman v neděli dopoledne na sjezdu sociálních demokratů v Hradci Králové.

„Ti, kteří vás budou vyzývat, abyste odešli do opozice, tak vás budou vyzývat, abyste nic nedělali, abyste nepracovali ani pro tuto republiku, ani pro soc. dem. Těch vašich ubohých patnáct poslanců se smíchá do podivného koktejlu s ostatními poslanci,“ řekl a dodal, že strana by měla jednat s hnutím ANO a nechtít ministerstva, le náměstky ministrů a odborníky. [celá zpráva]

Hamáček spolupráci s Babišem nevylučuje

Vládní spolupráci s ČSSD se nebrání ani Andrej Babiš. Sám si však chtěl počkat na výsledky sjezdu. Na něm byl krátce před 18. hodinou zvolen novým předsedou strany její dosavadní místopředseda Jan Hamáček. [celá zpráva]

Ten již v minulosti nevyloučil, že by strana pod jeho vedením do koalice s hnutím ANO šla. Je to podle něj lepší varianta než předčasné volby. Zároveň ale připouští, že problém je trestní stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš s manželkou Monikou na večeři s prezidentským párem v Průhonicích u Prahy.

Na sjezdu Hamáček prohlásil, že hnutí ANO vytunelovalo program ČSSD. Strana by ale i přesto měla podle něj o účasti ve vládě jednat. „Když budeme v opozici, budeme tam s Kalouskem a Fialou,” zdůraznil.

Hnutí ANO má na příští týden kvůli vyjednávání o vládě naplánované schůzky s ODS a hnutí STAN. Od Starostů bude chtít Babiš slyšet, proč mají problém s jeho osobou jako premiérem, když trestnímu stíhání čelí i jejich liberecký hejtman Martin Půta. Do konce února podle Babiše o nové vládě jasno nebude.

Reklama

Související články

Starostové chtějí jednat s ANO o vládě

Nejmenší parlamentní hnutí STAN chce jednat s hnutím ANO o spolupráci na vládní úrovni. Po čtvrtečním jednání celostátního výboru Starostů a nezávislých to na...

Výběr článků

Načítám