Hlavní obsah

Sobotka: Chovanec měl být zlým mužem a dělal to dobře

Právo, Karolina Brodníčková

Bývalý premiér a expředseda ČSSD Bohuslav Sobotka na sjezd do Hradce Králové nepojede. Podpořit konkrétního kandidáta na nového šéfa soc. dem. v rozhovoru pro Právo odmítl. O Milanu Chovancovi však poslanec Sobotka prohlásil, že svou práci pro stranu dělal dobře.

Foto: Pavel Karban, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

Koho z kandidátů na předsedu ČSSD osobně preferujete? Je dobře, že se ucházejí i lidé z odstupujícího vedení?

Nebudu delegátům radit, koho mají zvolit. Nabídka je široká. Oba hlavní favorité, Milan Chovanec a Jan Hamáček, měli díky tomu, že ČSSD v roce 2013 vyhrála volby, důležité ústavní funkce. A byli, s mojí podporou, členy úzkého vedení strany.

Chovanec měl jako první místopředseda úlohu jakéhosi zlého muže. A dělal ji dobře. Hamáček zase spoluzodpovídal za mediální politiku strany a vyjednávání ve Sněmovně. Je jen na delegátech, zdali usoudí, že sociální demokracie v dnešní době potřebuje více razantního, či naopak více konsenzuálního lídra.

Proč jste se rozhodl nejet na sjezd a neúčastnit se ani vnitrostranické diskuse o příčinách volebního nezdaru a dalším směřování ČSSD?

Na sjezd nepojedu, nepokládám to za nutné. Pro sociální demokracii jsem intenzivně a tvrdě pracoval dlouhých 28 let, z toho 12 roků jsem prosazoval politiku ČSSD v první linii. Myslím, že je čas na střídání stráží, teď už musí mít odpovědnost jiná politická generace, než byla ta moje, která ČSSD obnovila a prosadila ji jako reálnou politickou sílu ve vládě i v opozici.

Sociální demokracie jako obhájce zájmů lidí se středními a nízkými příjmy, ale také demokracie a svobody, má na české politické scéně svoje místo. A bude ho mít i v budoucnosti. O tom jsem přesvědčen.

Byl byste ochoten podpořit vládu Andreje Babiše, pokud by budoucí vedení ČSSD spolupráci domluvilo? Případně, vzdal byste se poslaneckého mandátu?

Jsem řadovým a odpovědným členem poslaneckého klubu, tak vystupuji a budu vystupovat i nadále. Máme dost mechanismů, jak diskutovat uvnitř strany i klubu o rozdílných názorech. Já budu v této diskusi vždy hájit principiální a hodnotově orientovanou soc. dem. politiku. Vyměňovat si vnitrostranické vzkazy přes média jsem vždy považoval za nevhodné. Dělat to tedy nebudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám