Hlavní obsah

Starostové chtějí jednat s ANO o vládě

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nejmenší parlamentní hnutí STAN chce jednat s hnutím ANO o spolupráci na vládní úrovni. Po čtvrtečním jednání celostátního výboru Starostů a nezávislých to na tiskové konferenci oznámil předseda hnutí Petr Gazdík.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík (vpravo) a celostátní lídr hnutí ve volbách Jan Farský (vlevo).

Článek

„Celostátní výbor souhlasí s jednáním s hnutím ANO o podmínkách podpory vládě,“ uvedl Gazdík. Hnutí tak chce zabránit, aby vznikla vláda za podpory KSČM nebo SPD. Starostové však mají několik podmínek.

Zásadní je například, že Česká republika musí zůstat pevnou součástí EU a NATO. Kabinet by také nesměl spolupracovat s extremistickými stranami - SPD a KSČM. Členem vlády také nesmí být trestně stíhaná osoba, v tomto případě tedy Andrej Babiš.

„Když budou splněny všechny podmínky, tak bychom se mohli účastnit vlády,“ připustil dokonce Gazdík. Hnutí STAN se doposud proti ANO a Babišovi ostře vymezovalo.

„Nehledáme dobré řešení, vybíráme ze dvou špatných - ve snaze zabránit vládě za účasti SPD a komunistů,“ vysvětloval šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Reklama

Výběr článků

Načítám