Hlavní obsah

Babiš: 1. a 2. třídy by se mohly vrátit do škol 18. listopadu

• Aktualizováno
Novinky, jas

Pokud by pokračoval nynější vývoj epidemie koronaviru, mohli by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) žáci 1. a 2. ročníků základních škol vrátit do lavic již 18. listopadu. Uvedla to Česká televize. Ministři školství a zdravotnictví Robert Plaga (ANO) a Jan Blatný (za ANO) svolali na středeční odpoledne tiskovou konferenci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Veškeré školy jsou momentálně zavřené s výjimkou mateřských školek a škol, které kraje zřídily pro potomky zdravotníků a pracovníků bezpečnostních složek.

Děti mají v drtivé většině případů mírný či bezpříznakový průběh covidu-19 a jejich návrat do lavic by uvolnil ruce rodičům, kteří s nimi musí zůstávat doma a dohlížet na výuku.

Otevření alespoň části škol požadují po vládě lidovci, kteří tím podmiňují svou podporu dalšímu prodloužení nouzového stavu.

Otevřete školy, jinak vám nepodpoříme nouzový stav, vzkazují vládě lidovci

Domácí

Většina škol je uzavřena od poloviny října a žáci a studenti se učí formou distanční výuky.

Původně vláda slíbila, že se alespoň část bude moci vrátit do škol 2. listopadu. To se nakonec nestalo, byť bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v nadsázce tvrdil, že návratu žáků 1. stupně do lavic by mohl zabránit leda výbuch jaderné elektrárny.

Babiš a Prymula k návratu dětí do školVideo: Novinky

Hamáček: Žáci se vrátí do škol, až bude denní přírůstek nanejvýš 3000

Domácí

Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) před časem zmiňoval, že opatrné rozvolňování může začít až v době, kdy v Česku bude počet nově pozitivně testovaných narůstat denně po stovkách až nízkých tisících.

V úterý přibylo v ČR 9016 potvrzených případů.

Prvňáci by se mohli vrátit 18. listopadu, říká šéf asociace ředitelů

Koronavirus

O 18. listopadu jako o termínu, kdy by se část žáků mohla vrátit do lavic, hovořil v rozhovoru pro Právo i šéf Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý.

Ministerstvo zdravotnictví minulý týden představilo nástřel tabulky, podle níž by se mělo v budoucnu řídit zpřísňování a uvolňování opatření. S kompletní uzavírkou škol počítá jen pátý, nejhorší stupeň.

To, který stupeň má platit, by mělo jít vypočítat na základě dat o počtech a struktuře nakažených. Systém však zatím nebyl uveden do praxe.

Nástřel tabulky: Česko červené, zákaz návštěv, povinná práce z domu

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám