Hlavní obsah

Otevřete školy, jinak vám nepodpoříme nouzový stav, vzkazují vládě lidovci

Novinky, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Lidovci naléhají na vládu, aby otevřela nejpozději 23. listopadu školy pro žáky prvních a druhých tříd základních škol a absolventských ročníků, pokud se nezhorší epidemiologická situace. Bez toho nepodpoří žádost menšinové vlády ANO a ČSSD o prodloužení nouzového stavu. Ten zatím trvá do 20. listopadu.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL)

Článek

„Pokud nedojde k zásadnímu zhoršení situace, vyzýváme vládu, aby se nejpozději 23. listopadu žáci 1. a 2. tříd základních škol a žáci absolventských ročníků vrátili do škol ke standardní výuce. Pokud tak vláda neučiní, lidovci nepodpoří prodloužení nouzového stavu,“ uvedl v úterý před jednáním Sněmovny poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle něho dochází k rozevírání nůžek v kvalitě vzdělání. „Naše rodiny jsou ničeny situací, která trvá déle než měsíc. Dopad to má ale i na kvalitu vzdělávání. Každá škola i každý rodič k tomu přistupuje jinak,“ dodal.

Vláda požádá o prodloužení nouzového stavu

Domácí

Lidovci pak také chtějí znát scénáře dalšího otevírání škol a kritéria, co nastane v případě dalšího zhoršení epidemiologické situace. Ministerstvo školství také musí podle Výborného zveřejnit scénáře průběhu přijímacích a maturitních zkoušek na jaře 2021.

Původní slib: Školy se otevřou 2. listopadu 

Téměř všechny školy jsou zavřené od 14. října a od 2. listopadu se uzavření týká i speciálních škol. V provozu zůstaly mateřské školy a školy vyčleněné pro péči o děti zdravotníků, pracovníků sociálních služeb, policistů, hasičů nebo zaměstnanců úřadů práce.

Přitom ale právě 2. listopadu se podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) měla část dětí do škol vrátit.

Děti se do škol vrátí. Anebo taky nevrátí. Zlepšená komunikace vlády v praxi

Domácí

S nadsázkou přitom i říkal, že by snad musela „bouchnout jaderná elektrárna”, aby se žáci do škol nevrátili. „Nedovedu si představit podmínku, která by nastala, aby se tito žáci nevrátili. První stupeň se prostě otevře,” říkal také.

Reklama

Výběr článků

Načítám