Hlavní obsah

Ruská hrozba? Když se potvrdí, bude odpověď tvrdá, avizoval Havlíček

Právo, jim
Aktualizováno

Pokud se potvrdí, že Rusko vyslalo do ČR osobu s diplomatickým pasem a jedem na zneškodnění českých komunálních politiků, bude vláda reagovat tvrdě. Uvedl to v ČT vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Podle něj však zatím není doba na snižování počtu ruských diplomatů, dokud se informace z médií definitivně nepotvrdí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček

Článek

Reagoval tak na výzvu senátního výboru, který snížení počtu ruských diplomatů požaduje. „Bude o tom diskuze, ale teď není vhodná doba na to snižovat počet diplomatů. Držel bych se toho, že ne všechno, co vyjde v médiích, tak je,“ řekl Havlíček.

Reagoval tak na informace časopisu Respekt, že do ČR přicestoval agent ruských tajných služeb s jedem ricin a diplomatickým pasem, na letišti jej vyzvedlo auto ruské ambasády a BIS jej vyhodnotila jako riziko pro pražského primátora Zdeňka Hřiba a starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře.

Diplomatův příjezd potvrdil ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Zda měl muž jed, nechtěl komentovat.

Lavrov: Ruský agent s ricinem v Česku je výmysl

Evropa

„Nikdo nesmí vyhrožovat a narušovat naši suverenitu. A kdokoli to udělá, ať už je to Čína nebo Amerika, tak musí dostat tvrdou odpověď,“ dodal Havlíček i v souvislosti s tím, že ruský oficiální tisk psal o možném zavlečení komunálních politiků do Ruska, kde by jim hrozilo trestní stíhání a vězení.

„Musí potvrdit všechny tajné složky“

Podle Havlíčka jsou dané informace příliš závažné a hrozí mezinárodním skandálem. Připustil ale, že případné odvetné kroky by byly dlouhodobého charakteru.

Je prý však třeba, aby informace potvrdily bezpečnostní složky na všech úrovních. Nevyloučil, že se záležitostí bude na svém pondělním zasedání zabývat vláda.

Podle šéfa pirátů Ivana Bartoše jsou dosavadní kroky vlády ve vztahu k nestandardním postupům mocností vůči ČR vágní. Zato předseda KSČM Vojtěch Filip se postavil proti komunálním politikům.

Oslavují fašismus, řekl o starostech Filip

Podle Filipa smlouva s Ruskem z roku 1993 zaručuje, že pomník maršála Koněva má být volně přístupný. Odvolával se na některé bezpečnostní experty, podle nichž je prý celá kauza kolem agenta „blbost“. Informace by prý BIS mohla získat leda v případě, že by měla svého zvěda přímo u ruské FSB.

Předložte důkazy, vyzvala české úřady ruská diplomacie v kauze údajného agenta s ricinem

Evropa

„K postojům tří politiků mám vážné výhrady, protože oni tady oslavují fašismus. Proč oslavovat vlasovce a stavět jim pomníky?“ řekl Vojtěch, přičemž měl na mysli starostu Řeporyjí Pavla Novotného, který ve své obci pomník vlasovcům prosadil.

Bartoš se ohradil vůči Filipovi s tím, že jeho tvrzení je paušalizující, protože jeho stranický kolega Hřib fašismus neoslavuje. Hřib k nelibosti Moskvy nechal náměstí před ruskou ambasádou přejmenovat podle zavražděného opozičního lídra Borise Němcova.

Bartoš připomněl, že Hřibovi bylo vyhrožováno i na sociálních sítích „lovem na Hřiba“ s „bouchačkama“.

Kauza pro poslance?

Filip ale připustil, že pokud budou informace médií potvrzeny zpravodajskými službami, Sněmovna se bude případem zabývat.

Ministerstvo se ohradilo kvůli ruské nótě proti článku o agentovi s ricinem

Domácí

Havlíček pak upřesnil, že pokud vláda dostane průkazné materiály, tak je to „otázka pár hodin a ten člověk musí odejít“.

„Nesmíme připustit žádnou výhrůžku, natož za politický názor,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám