Hlavní obsah

Lavrov: Ruský agent s ricinem v Česku je výmysl

Moskva
Aktualizováno

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov označil za neuvěřitelnou zprávu, že by ruský diplomat přijel do Prahy otrávit české představitele, kteří rozhodli odstranit sochu maršála Koněva z dejvického náměstí Interbrigády. Podle něj je tato historka v rozporu se zdravým rozumem. Za nemožné považuje, že by člověka, u něhož se našel jed, mohli vpustit do země.

Foto: Pool, Reuters

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov

Článek

„Jestliže jste u jakéhokoli cestujícího objevili vražednou látku, jak to, že jste ho vpustili? A jak to, že jste mu umožnili zůstat na vašem území? To je podle mne nemyslitelné, “ řekl Lavrov podle agentury TASS k okolnostem zmiňovaným ve článku týdeníku Respekt. Podle něj měl muž u sebe ricin a chtěl zabít politiky, kteří stáli za odstraněním sochy maršála Koněva.[celá zpráva]

„Kdo se zdravým rozumem bude něčím takovým souhlasit a věřit všem těmto výmyslům?“ dodal Lavrov.

Je tu Rus, který má za úkol mě a Hřiba zlikvidovat, řekl starosta Kolář

Domácí

Pustil se však i do ruských médií, které zprávu přebraly: „Udivuje mě, že některé naše masmédia publikují takové materiály, které berou z českého tisku a z řady dalších západních médií s jasnou kalkulací, jaký budou mít dopad na veřejné mínění.“ Zdůraznil, že neví, jak takovou informační kampaň ukončit.

Ministerstvo se ohradilo kvůli ruské nótě proti článku o agentovi s ricinem

Domácí

Lavrov také na tiskové konferenci řekl, že očekává českou reakci na návrh Moskvy zahájit dialog o odstranění pražského pomníku maršála Koněva, což považuje za ”hrubé porušení” dohody o přátelských vztazích z roku 1993.

Předložte důkazy, vyzvala české úřady ruská diplomacie v kauze údajného agenta s ricinem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám