Hlavní obsah

Automat i prodejci mají hlásit podezřelý nákup zbraní. Není ale zatím jasné, co všechno to je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrální registr zbraní by měl mít už brzy schopnost upozorňovat na podezřelé nákupy většího množství zbraní a munice. Od července by pak takové nákupy měli povinně hlásit i prodejci zbraní. Pravidla pro to, co všechno bude „podezřelé“ a co už ne, ale zatím nejsou jasná.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Pistole CZ P-10 C (ilustrační foto)

Článek

Změny má přinést novela zákona o zbraních a střelivu, která by podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) mohla projít zrychleným řízením. Od tohoto týdne nad ní v pracovní skupině zasedají zástupci vlády i opozice.

Na to, že pravidla ohledně podezřelých nákupů ještě nejsou zcela jasná, si postěžoval někdejší žalobce Nejvyššího státního zastupitelství, advokát a jednatel firmy obchodující se zbraněmi Radek Ondruš. „Ministr vnitra chce přehodit povinnosti policie na obchodníky se zbraněmi, aniž by nastavil přesná a jasná pravidla,“ uvedl. „Chtějí po nás, abychom hlásili neobvyklé prodeje, ale nenapíšou, co to je,“ dodal.

„Co znamená podezřelé, by mělo být v novele jasně vymezeno,“ řekl Petr Letocha (STAN), člen sněmovního výboru pro bezpečnost.

Těsně před tragédií objednala Karlova univerzita detektory zvuku střelby

Domácí

Červená dlaždice

Podezřelé nákupy mohou prodejci hlásit už dnes, na stránkách Centrálního registru zbraní je na to upozorňuje červená dlaždice. Policii mají oznamovat, když zákazníci komunikují agresivně, používají nenávistné výroky, jsou apatičtí nebo nakupují neobvyklé množství nadlimitních zásobníků, tedy pět a více.

Zmiňovaná novela by z této možnosti měla učinit povinnost, jenže pravidla bude zřejmě třeba formulovat přesněji, aby nezáleželo jen na posouzení prodejce, který zákazník v něm probouzí pochyby a který ne.

„Obchodník se může bránit, že zákazníka předtím neoznámil, protože před ním se při nákupu nechoval divně a podezřele,“ namítl Ondruš.

„Pro každého znamená podezřelé chování něco jiného,“ připustil Milan Prchal, policejní ředitel služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.

Není výjimkou, že má někdo deset zbraní

Ondruš v souvislosti s chystanou změnou pravidel také upozornil, že policie musí držiteli zbrojního průkazu vydat nákupní povolení ke každé zbrani kategorie B, kam patří pistole i dlouhé samonabíjecí pušky. Má tak podle něj lepší přehled než obchodníci.

„Dá se říct, že toto povolování je formalita. Příslušný útvar policie ho vydá, pokud žadatel uvede některý z důvodů (k nabytí vlastnictví zbraně, např. ochrana zdraví, života nebo majetku - pozn. red.),“ vysvětlil Prchal.

Zbraň pak musí nový majitel do deseti dnů od nákupu opět na policii osobně registrovat. Větší množství zbraní ve vlastnictví jednoho člověka není podle Prchala důvod k odmítnutí registrace. „Zbraní je v ČR přes milion. Není výjimkou, že člověk má deset i více zbraní,“ popsal.

Zpřísnění pravidel reaguje i na tragickou prosincovou střelbu na filozofické fakultě v Praze. Útočník měl čerstvý zbrojní průkaz, přitom si legálně pořídil osm zbraní včetně samonabíjecí pušky a brokovnice.

Kobzova omluva nezabrala, univerzita trestní oznámení podá

Domácí

Prodejce zbraní má vždy informace pouze o nákupu ve svém obchodě. I kdyby ale zákazník nakupoval u různých prodejců, v registru zbraní se informace „potkají“ a policie vidí vše. Upozorňovat na takovéto rychlé „vyzbrojení“ má v budoucnu počítačový program, který bude mít přístup k datům v Centrálním registru zbraní.

„Už od předminulého týdne na něm pracují programátoři. Program vybere podle předem daných kritérií transakce, které jsou nestandardní,“ popsal Prchal. „Samozřejmě se taková informace musí vyhodnotit. Někdo může nabýt deset zbraní během jediného týdne, protože je například zdědil po otci, a nejedná se tedy o podezřelou transakci,“ nastínil.

Povinnost i pro lékaře

Hlásit podezřelé transakce nařizuje obchodníkům i chystaný nový zákon o zbraních a střelivu, který ovšem bude platit až od 1. ledna 2026. K tomuto datu se musí přeprogramovat celý registr zbraní, aby poté lékaři ve svých systémech viděli, zda je jejich pacient držitelem zbrojního oprávnění. Pokud se stav pacienta výrazně zhorší, budou mít doktoři povinnost informovat policii.

Ukázali fotografii a řekli, že se asi blíží. Univerzita zveřejnila svůj minutovník ze dne řádění střelce

Domácí

Nový zákon také předpokládá, že policie získá pravomoc předběžně zabavovat zbraně. „Možné to bude tehdy, pokud držitele nahlásí orgán veřejné moci jako vážně nebezpečného. I toto opatření by mohlo díky novele začít platit dříve,“ vysvětlil Letocha.

Zároveň by chtěl, aby novela umožňovala vládě zavést psychotesty například pro prvožadatele o zbrojní průkaz.

Pro tuto možnost už se v minulosti vyslovil ministr vnitra Vít Rakušan, proti byl naopak místopředseda výboru pro bezpečnost Jiří Mašek (ANO) nebo David Vaněk z Psychiatrické společnosti. Podle Vaňka by psychotesty nebyly účinné ani proveditelné, už kvůli nedostatečným kapacitám klinických psychologů.

Jednání o novele by mohla dospět k závěru koncem února. „V březnu by novelu mohla projednat vláda a poté by zamířila do Poslanecké sněmovny, od července by tedy mohla platit,“ doplnil Letocha.

Psychiatři odmítají povinné psychotesty kvůli zbraním

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám