Hlavní obsah

Psychiatři odmítají povinné psychotesty kvůli zbraním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psychiatři nesouhlasí se zavedením povinných psychotestů pro žadatele o zbrojní průkaz, o němž se rozproudila debata po masové vraždě na pražské Filozofické fakultě UK a v Klánovicích.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Podle odborníků by takové opatření podobným tragédiím v budoucnu nepředešlo. Vyplývá to z aktuálního stanoviska výboru Psychiatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, které mají Novinky a Právo k dispozici.

„Výbor se shodl, že současný systém lze považovat z pohledu možností a kapacit psychiatrické péče za aktuálně jediný možný. Nedomníváme se, že by povinné jednorázové psychiatrické vyšetření přispělo ke zvýšení bezpečnosti v naší zemi,“ stojí ve stanovisku.

Rakušan: Sám mám nějaké otázky ohledně zásahu policie na fakultě

Domácí

Odborníků je málo

V současnosti posuzuje způsobilost k získání zbrojního průkazu praktický lékař, který může, pokud se mu na žadateli něco nezdá, nařídit vyšetření psychologem.

Jak ale Novinky dříve informovaly, i samotní praktičtí lékaři upozornili na trhlinu v systému: žadatel by měl předat praktickému lékaři veškerou zdravotní dokumentaci, tedy i v případě, že se léčí s psychickými obtížemi.

Pokud se ale rozhodne lékařskou zprávu zatajit, praktik často nemá šanci duševní poruchu odhalit.

Pacientů se zbrojním průkazem máme minimum
Simona Papežová, Psychiatrická společnost

Psychiatři argumentují mimo jiné nedostatkem kapacit, upozorňují na to, že přes 300 tisíc držitelů zbrojního průkazu není reálné vyšetřit.

„I kdybychom žadatele vyšetřili, tak hodnotíme situaci, která je tady a teď, za půl roku může být stav toho člověka úplně jiný. Proto je velmi důležitá role praktického lékaře, který pacientovu anamnézu zná,“ řekla Novinám a Právu předsedkyně Psychiatrické společnosti Simona Papežová.

„Toto by jen přetížilo již tak přetížený systém. Navíc pacientů se zbrojním průkazem máme minimum,“ uvedla.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan v aktuálním rozhovoru pro Právo ale řekl, že případné povinné psychotesty by se mohly týkat jen prvožadatelů o zbrojní průkaz.

„To znamená nějakých zhruba dva až tři tisíce případů ročně, a to by systém měl zvládnout,“ řekl v sobotním rozhovoru Rakušan.

Po střelbě na fakultě zůstává v nemocnici ještě zhruba desítka zraněných

Krimi

Podle Papežové je nejdůležitější prevence. „Jde o to zjišťovat, jestli mezi držiteli zbrojních průkazů nejsou například jedinci, kteří opakovaně páchají různé přestupky, výtržnosti, řídí nezodpovědně či pod vlivem návykových látek. S tím se nám ale pacienti nepochlubí, to má řešit policie,“ řekla.

Ošetřující lékař má už dnes možnost nahlédnout do sdíleného lékového záznamu žadatele a případně tak zjistit, zdali nebere léky na duševní nemoc, dodali.

Nový zákon bude přísnější

Sněmovna by měla brzy definitivně schválit nový zákon o zbraních a střelivu, který se začal připravovat dlouho před tragédií.

Platit by měl od ledna 2026 a jeho součástí je například povinnost pro prodejce hlásit podezřelé a „masivní“ nákupy zbraní a střeliva.

Anketa

Měly by být povinné psychotesty pro získání zbrojního průkazu?
Ano, při žádosti.
6,5 %
Ano, opakovaně vždy po několika letech.
46,8 %
Ne, je to zbytečné.
46,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18330 čtenářů.

Držitelé zbrojního průkazu budou muset zdravotní způsobilost prokázat každých pět let, ne deset jako dosud. Do registru zbraní by měli mít možnost nahlédnout i ošetřující lékaři, kteří tak zjistí, zdali má jejich pacient zbraň.

Důležitá je role praktického lékaře, který pacientovu anamnézu zná
Simona Papežová, psychiatrička

Povinné psychotesty v zákoně nejsou, ministr vnitra Rakušan ale spekuloval, že by je mohlo přikázat nařízení vlády. O možných změnách v zákoně s ohledem na tragickou událost chtějí poslanci diskutovat tento týden s odborníky u sněmovního kulatého stolu.

Premiér Petr Fiala (ODS) označil plánovanou zbraňovou legislativu za přísnější. „Změny jsou směrem ke zpřísnění a zlepšení systému,“ řekl včera v TV Prima.

Premiér vyzval opozici: Nezmírňujte

Vyzval také opoziční poslance, aby se ve světle masové vraždy na filozofické fakultě nesnažili zákon ve Sněmovně zmírnit prostřednictvím pozměňovacích návrhů.

Fiala také ocenil záměr policie, která by měla tento týden seznámit veřejnost s výsledky vyšetřování masové vraždy v Praze. Měla by rovněž rozptýlit některé pochybnosti o policejním zásahu proti střelci.

„Jsem rád, že policie sdělí veřejnosti výsledky vyšetřování. Musíme všichni vědět, co se odehrálo, včetně motivace, a co o tom kdo věděl dopředu,“ uvedl premiér.

Také vicepremiér Rakušan, který zasahující policisty bezprostředně po tragédii pochválil, v rozhovoru pro Novinky a Právo připustil, že i on má ohledně zásahu policie některé otázky a doufá, že na ně dostane odpovědi.

FOTO: Sbírání svíček z piety za oběti střelby na fakultě

Domácí

Pieta za oběti z filozofické fakulty. Účast byla obrovská

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám