Hlavní obsah

Audit ministerstev hnutí ANO: Chybějí zakázky k fakturám za 16 miliard

Praha

Výsledky rozsáhlého auditu šesti resortů spravovaných zástupci hnutí ANO zveřejnilo krátce před nedělní půlnocí ministerstvo financí. Při prověrkách za roky 2011 až 2013 auditoři našli 1207 faktur, tedy asi pět procent z kontrolovaného počtu, k nimž nelze dohledat veřejné zakázky. Jejich hodnota je zhruba 16 miliard korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Sídlo Ministerstva financí ČR v Praze

Článek

Analyzováno bylo 650 000 faktur za 318 miliard korun, veřejné zakázky za 213 miliard korun nebo 86 zpráv Nejvyššího kontrolního úřadu.

"Ačkoli se v posledních letech utratily miliardy korun za nejrůznější IT systémy pro státní správu, získat kvalitní a srovnatelná data o hospodaření ministerstev byl velký problém. Oblast nákupu IT pro státní správu vyšla jako jedna z nejproblematičtějších oblastí," uvedl náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

Příkladem je podle něj 357 miliónů korun, které mezi roky 2011 až 2013 vyplatilo ministerstvo spravedlnosti firmě CCA Group, dodavateli IT služeb. Z toho se podařilo dohledat dokumenty jen k vyplaceným 69 miliónům korun, přičemž šlo většinou o zakázky bez výběrového řízení.

Problematické IT

Zbylých 288 miliónů korun byly smlouvy z let 1995 až 1997, kde se nepostupovalo podle zákona o veřejných zakázkách. "Požadavky na IT se za dvacet let výrazně změnily. Není přece normální, aby se tak dlouho nakupovalo podle stejné smlouvy," podotkl Wagenknecht.

Mezi rizikovými fakturami za 16 miliard korun, které audit objevil, převažuje plnění ze smluv uzavřených před rokem 2006. "Tedy zakázky podle historických zákonů, obecně volnějších než aktuální legislativa," píše se v závěrečné zprávě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší 1. náměstek Lukáš Wagenknecht

Jejím obsahem je mimo jiné také analýza dodavatelů ministerstev, výdaje na poradenské společnosti nebo nákladová analýza. V přílohách lze rovněž najít vyjádření ministerstev k vybraným fakturám bez dohledaných zakázek.

"Díky prověrce máme konečně jasný obrázek o tom, co je potřeba napravit. Chceme zavést centrální nákupy a zlepšit fungování státní pokladny. Budeme také navrhovat, aby se interní audit ministerstev zaměřil ve větší míře na IT," dodal Wagenknecht.

Hloubkové audity koordinované ministerstvem financí nechal spustit koncem února na šesti úřadech řízených ministry ANO předseda hnutí, vicepremiér Andrej Babiš. Jeho hnutí ANO řídí kromě ministerstva financí ještě ministerstva dopravy, pro místní rozvoj, obrany, životního prostředí a spravedlnosti.

Wagenknecht na tiskové konferenci o auditu 5. června slíbil, že zpráva bude zveřejněna během tohoto týdne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám