Hlavní obsah

Bývalý šéf cifršpiónů z financí chodil za Janouškem, jde po něm Ištván

Právo, Jakub Troníček
Praha

V rámci rozkrývání klientelistické sítě kolem kontroverzních lobbistů Romana Janouška a Ivo Rittiga se olomoučtí žalobci pod vedením Ivo Ištvána podle zjištění Práva intenzivně zabývají také rolí bývalého šéfa klíčového Finančně analytického útvaru ministerstva financí Milana Cícera.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý šéf Finančního analytického útvaru (FAÚ) Milan Cícer

Článek

Právě on měl totiž podle vyšetřovatelů v době svého působení v čele tzv. cifršpiónů (2009 až 2014), sledujících např. podezřelé pohyby peněz na účtech, aktivně docházet za Janouškem do jeho proslulého sídla v galerii Myšák v centru Prahy. Právu to řekl zdroj obeznámený s detaily vyšetřování s tím, že o těchto návštěvách existují záznamy.

Sám Cícer nechtěl probíhající šetření jakkoliv komentovat, potvrdil nicméně, že už byl v této věci vyslýchán. „Byl jsem na podání vysvětlení, více se k tomu ale nebudu vyjadřovat,“ řekl Právu Cícer. Na přímou otázku, zda do galerie Myšák za Janouškem skutečně chodil, tak neodpověděl.

Citlivé zprávy z jím řízeného útvaru dostával na svůj stůl někdejší vlivný náměstek pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek, u jehož vazeb na Janouška celé vyšetřování tzv. kauzy Nagyová začalo.

Citlivé zprávy na Grygárkově stole

Bývalého vlivného žalobce vyšetřovatelé podezřívají, že byl hlavní spojkou skupiny do justičního prostředí, přes kterou k ní mimo jiné proudily důležité informace.

„U Grygárka se shromažďovala oznámení o tzv. podezřelých obchodech ve smyslu zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, která Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze zasílal Finančně analytický útvar,“ napsali k tomu Ištvánovi žalobci nedávno do dokumentu, kterým z celé rozsáhlé kauzy vyjmuli část týkající se zneužití vojenské rozvědky ke sledování někdejší manželky premiéra Petra Nečase (ODS).

Státní zastupitelství přitom v této souvislosti dodalo, že podle získaných důkazů Grygárek takto získané materiály předával Rittigovi a jeho společníkům.

Olomoučtí žalobci jízlivě poznamenali, že oni i přes rovnocenné postavení v hierarchii státního zastupitelství v inkriminované době žádné takové informace od cifršpiónů na rozdíl od Grygárka nedostávali.

Druhý muž pražského vrchního státního zastupitelství je podle informací Práva dostával na stůl každé čtvrtletí. „Byl to souhrn dat spíše technického rázu, ale samozřejmě se z nich určité věci vyčíst daly,“ řekl k tomu zdroj z prostředí pražských žalobců.

Schůzky už v roce 2007

Cícera do čela mocných ministerských analytiků přivedl v roce 2009 tehdejší šéf finančního resortu Miroslav Kalousek (TOP 09).

Ale s Janouškem byl Cícer v kontaktu už dva roky předtím, když působil ve vedení specializovaného protikorupčního útvaru policie.

Cícer již dříve připustil, že se s Janouškem v roce 2007 scházel, podle něj šlo ale o standardní pracovní setkání, o kterých sepisoval záznamy. I tak ale nakonec v roce 2008 z vedení elitní jednotky na vlastní žádost odešel.

Právě do té doby spadá událost, kvůli níž si už Grygárek od někdejších profesních kolegů z Olomouce vyslechl obvinění ze zneužití pravomocí.

Žádost o právní pomoc od Švýcarů

Tehdy totiž vyřizoval ve spolupráci s protikorupčním útvarem žádost o právní pomoc od švýcarských kolegů, kteří v té době zablokovali Janouškovi na tamních účtech zhruba dvě miliardy korun a zajímali se o to, zda proti známému „politickému“ podnikateli nevede česká policie vyšetřování.

A Grygárek podle vyšetřovatelů porušil zákon tím, že kvůli svým nadstandardním vazbám na Janouška pouze Švýcarům poslal negativní odpověď a zároveň neudělal vůbec nic pro to, aby čeští detektivové podezřelé finanční toky na Janouškových účtech prověřili.

V čele finančních analytiků skončil Cícer na začátku letošního roku po příchodu nového ministra Andreje Babiše (ANO). Coby externího poradce pro oblasti daňových úniků ho posléze angažoval resort vnitra pod vedením Milana Chovance (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám