Hlavní obsah

Ať Zeman vysvětlí, jak se postavil k výhrůžnému dopisu Číňanů, žádá šéf Senátu

– Praha

Prezident Miloš Zeman by měl Senátu podle jeho předsedy Miloše Vystrčila (ODS) vysvětlit, zda a jak reagoval na lednový dopis čínského velvyslanectví, které v něm varovalo před misí na Tchaj-wan. Od ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) chce Vystrčil důraznou reakci na dopis, který pokládá za vměšování Číny do vnitřních záležitostí ČR. Vystrčil to v úterý řekl novinářům.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

Hrad prostřednictvím mluvčího Jiřího Ovčáčka uvedl, že nechce posílat vzkazy přes média. Vystrčil bude mít podle něj možnost věc projednat na březnové schůzce nejvyšších ústavních činitelů.

„Pan předseda Senátu se jistě zúčastní setkání nejvyšších ústavních činitelů, které se plánuje v průběhu měsíce března. Zde může téma v poklidu prodiskutovat,” konstatoval.

Foto: Senát ČR

Údajný dopis z čínské ambasády

KOMENTÁŘ: Čínský styl okupačního správce - Alex Švamberk

Komentáře

Vyděračský dopis stavící ČR do role lokaje

Dopis je podle Vystrčila výhrůžný až vyděračský a staví Česko do role čínského lokaje. Vystrčil chce od Zemana vědět, proč na dopis příslušným a přiměřeným způsobem nereagoval. Zeman už dříve uvedl, že senátorská mise na Tchaj-wan není v ekonomickém zájmu Česka.

Foto: Senát ČR

Údajný dopis z čínské ambasády

Předseda Senátu si chce také ověřit, jak s dopisem čínské ambasády souvisí dva podpůrné přípisy od ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka.

Šéf zahraničního odboru Hradu: Pochybuji, že výhružný dopis pro Kuberu je pravý

Domácí

S Petříčkem se má Vystrčil sejít ve středu, s prezidentem počátkem března. O uskutečnění cesty na Tchaj-wan chce Vystrčil rozhodnout až po těchto schůzkách.

Foto: Senát ČR

Údajný dopis z čínské ambasády

Velvyslance přijmu, jen když se omluví a skončí

S čínským velvyslancem minulý týden hovořil náměstek ministra zahraničí, vytkl mu, že dopis nepovažuje za standardní formu diplomatické komunikace. Vystrčil se naopak s velvyslancem sejít nechystá. Přijal by ho podle svých slov pouze v případě, že by se ambasador přišel omluvit a oznámit, že svou pozici v Česku opouští.

Foto: Senát ČR

Údajný dopis z čínské ambasády

Čínské velvyslanectví v lednovém dopise varovalo před možnými následky cesty Vystrčilova předchůdce Jaroslava Kubery (ODS) na Tchaj-wan. Hrozilo v něm trestem pro Kuberu i české firmy. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám