Hlavní obsah

Šéf zahraničního odboru Hradu: Pochybuji, že výhružný dopis pro Kuberu je pravý

Novinky, Renáta Bohuslavová, Barbora Zpěváčková
Aktualizováno

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák pochybuje o pravosti výhružného dopisu čínské ambasády, který se objevil u zesnulého šéfa Senátu Jaroslava Kubery (ODS). Novinkám ve čtvrtek řekl, že dokument nebyl na Hrad doručen oficiální cestou a že ho ani nedržel v ruce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rudolf Jindrák

Článek

„Dopis jsem viděl až poté, co ho zveřejnil server Aktuálně. Oficiálně mi ho nikdo nedoručoval, nepředával a nevím, jak byl doručen na Hrad,” řekl Novinkám Jindrák.

Dokument zveřejnil server Aktuálně.cz ve středu. Jedná se o strohý a autoritativním tónem podaný výčet důvodů, proč by Kubera neměl podniknout návštěvu Tchaj-wanu, a toho, jaká odplata čeká jeho, potažmo Česko a české firmy, pokud neuposlechne. Dopis postrádá pozdrav i rozloučení.

Potrestáme vás i české firmy. Čína prostřednictvím Hradu nepokrytě vyhrožovala Kuberovi

Domácí

„Určitě není oficiální. Oficiální komunikace má nějaká pravidla. Nevím, jak dopis vznikl, kdo ho napsal, není podepsaný a není tam vůbec nic. Mohl to napsat kdokoliv, kdekoliv a poslat to jako 'fejkové'. Kdo ví stoprocentně, že to psala čínská ambasáda? Tento styl komunikace je absolutně nestandardní a já mám velké pochybnosti o tom, jestli je vůbec pravý,” pokračoval Jindrák.

Čínská ambasáda na dotaz Novinek ohledně pravosti materiálu během čtvrtečního dne zatím nereagovala.

V dopise, který zveřejnil server Aktuálně a který má razítko hradní podatelny z 13. ledna, se píše například o porušení principu jedné Číny. Má odradit Kuberu od jeho plánované cesty na Tchaj-wan.

Šéf Senátu Vystrčil: Jde o vliv Číny na Česko, výhrůžný dopis Kuberovi si teprve přečtu

Domácí

„Návštěva Tchaj-wanu předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou, jakožto druhým nejvýznamnějším představitelem České republiky, za jakýmkoliv účelem nebo v jakékoliv formě, nese známky oficiální návštěvy. V takovém případě se jedná o vážné porušení principu jedné Číny,” uvádí se v dopise.

Dostal Kubera neověřený dopis přímo od Zemana?

Co Jindrák ale potvrdil, je existence interního přípisu z 13. ledna, který vytvořil a dal ho prezidentovi. Právě tento přípis, kde Jindrák nedoporučuje Kuberovi na Tchaj-wan jet, se měl společně s výhružným dopisem dostat k zesnulému předsedovi Senátu. Zatím ale není jasné jak. Jindrák sám pouze uvedl, že přípis dal prezidentovi, co se s ním dělo dál, neví.

„To je to, co mě na tom zlobí, protože to byla moje interní komunikace s prezidentem o informacích o tom, jaký je výsledek tchajwanských voleb a jaký to může mít dopad na česko-čínské a česko-tchajwanské vztahy. Já jsem to dával prezidentovi, co se s tím dělo dál, nevím,” řekl Jindrák Novinkám.

Není tak jasné, zda Kubera dostal Jindrákův přípis o nevhodnosti cesty na Tchaj-wan společně s výhružným dopisem, jehož pravost nebyla ověřena, přímo od prezidenta Miloše Zemana na novoročním setkání 14. ledna. Podle Aktuálně měl oba dokumenty dostat Kubera na slavnostním obědě.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček to nevyvrátil. Situaci odmítl komentovat.

Dopis se našel po Kuberově smrti

To, že Kubera dopis opravdu dostal na zmíněném novoročním obědě, Novinkám potvrdil ředitel Kanceláře předsedy Senátu Petr Kostka.

„Jestli pan Kubera dostal dopis od pana prezidenta nebo pana Jindráka, to nevím. Ale dostal ho na tom novoročním obědě na Hradě. On mi jen řekl, že dostal dopis. Dal si ho do své tašky s dokumenty. My jsme dopis našli až po jeho smrti,“ řekl Novinkám Kostka.

Zdůraznil ale, že dopis původně nebyl adresován přímo Kuberovi. „Dopis byl pro prezidenta, nebyl primárně pro pana Kuberu. Oni ho dali panu Kuberovi jen pro informaci. Adresa byla na Kancelář prezidenta republiky,“ popsal Kostka.

Petříček: Není to standardní komunikace

O tématu se na středeční schůzce s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem bavil i náměstek ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Velvyslanec pravost dokumentu údajně nepopřel.

„S čínským velvyslancem mluvil včera můj náměstek. Byla řeč i o korespondenci mezi velvyslanectvím a Hradem, která se objevila v médiích. Dali jsme najevo, že toto není standardní forma diplomatické komunikace. Nicméně ne nadarmo se diplomacie nedělá veřejně, takže k tomu v tuto chvíli víc říkat nebudu,” uvedl pro Novinky Petříček

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám