Hlavní obsah

ANO začalo v Ostravě jednat o nové koalici, za největšího partnera považuje Spolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Ostravě začala vyjednávání o budoucí koalici. Mezi hlavní hybatele patří hnutí ANO, které by rádo vidělo na postu primátorky někdejší místostarostku Ostravy-Jihu Hanu Tichánkovou. V čele třetího největšího města v zemi by měla nahradit Tomáše Macuru, jenž hnutí expremiéra Babiše opustil a kvůli podpoře Petra Pavla v prezidentských volbách byl z klubu hnutí ANO vyloučen.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kandidátka na primátorku Ostravy Hana Tichánková

Článek

„Oslovili jsme Spolu jako prvního koaličního partnera, měli jsme první úvodní jednání bez nějakého konkrétního výsledku s tím, že oni i my se sejdeme se všemi koaličními stranami a uvidíme se po víkendu, pravděpodobně v pondělí nebo úterý, jak dokončíme ta vzájemná kolečka, a sejdeme se znovu k druhému kolu, abychom se pobavili,“ popsala kandidátka na primátora a předsedkyně ostravského klubu zastupitelů hnutí ANO Tichánková.

Dodala, že Spolu patří k preferovaným koaličním partnerům. „Ale samozřejmě musíme najít shodu na dalších koaličních partnerech, programu i personáliích,“ osvětlila.

Tichánková řekla, že jednat chtějí s každým. „S Piráty, Ostravakem, Starosty pro Ostravu, SPD, Ostravskou levicí a případně pokud bude zájem, tak i Nezařazenými,“ poodhalila plány.

Lídr koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Jan Dohnal jednání s ANO potvrdil. „Vyslechli jsme si jejich představu, která spočívá v tom, že by se koalice rozšířila o jednoho partnera. Neřešili jsme žádné zvláštní personální nároky ani obsazení,“ popsal a dodal, že se Spolu s ANO v ničem nijak dramaticky nerozchází.

Každý s každým

„Neumím teď ale říct, zda budeme v koalici s ANO, nebo proti ANO,“ upozornil. Také podle Dohnala bude jednat každý s každým. „My se určitě potkáme s Ostravakem, Starosty, Macurou i Piráty a začneme ladit varianty. Očekávám, že to kolečko ukončíme někdy příští týden a pak se můžeme bavit o nějaké konkrétní variantě.“ Současně Dohnal uvedl, že podle Spolu by měla mít budoucí koalice, v níž budou, 30 a více zastupitelů. „Nechci stavět koalici na 28 hlasů,“ řekl.

Šéf hnutí Ostravak Lukáš Semerák uvedl, že je vyzval k jednání jak klub ANO, tak primátorovi Nezařazení i hnutí Spolu. „Během několika dnů se sejdeme se všemi a budeme jednat, zřejmě i o víkendu. Rádi bychom, aby nová ostravská koalice měla většinu přes 30 hlasů,“ řekl Semerák. Ostravak je v zastupitelstvu nyní v opozici, disponuje osmi mandáty.

Ostravský klub zastupitelů ANO dál oslabuje, opustil jej náměstek primátora Malík

Domácí

Do vyjednávání se pustili ve čtvrtek i Starostové pro Ostravu, kteří jsou také v současnosti na magistrátu v opozici a mají čtyři zastupitele. „Mohu potvrdit, že nás čekají jednání v pátek, o víkendu a poslední schůzku máme domluvenou na pondělí dopoledne,“ uvedl šéf Starostů pro Ostravu Jiří Jureček.

Podle něj už se rýsuje nějaká reálná možnost, konkrétní však nechtěl být. „Mohu vám ale říct, že jdeme do jednání s tím, že nepotřebujeme žádná náměstkovská křesla, na rozdíl třeba od Pirátů, kteří mají v zastupitelstvu jen tři křesla, ale mají jeden náměstkovský post,“ vysvětloval Jureček s tím, že pro ně je důležitější posílit roli městských obvodů a zajistit navýšení jejich financování.

Krizi odstartovala podpora Pavla

Krizi v ostravském ANO odstartovala veřejná podpora Petra Pavla při prezidentských volbách ze strany Macury a hejtmana Ivo Vondráka. Oba zkritizovaly špičky hnutí, první místopředseda Karel Havlíček a místopředsedkyně a šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová. Vše vyvrcholilo odchodem Macury i Vondráka z ANO.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tomáš Macura

Zatímco však hejtman díky podpoře klubu krajských zastupitelů situaci ustál, Macuru a jeho náměstkyni Zuzanu Bajgarovou (zvolena za ANO) ostravští zastupitelé ANO z klubu vyloučili. Po nich klub postupně opustila další pětice: náměstci primátora Kateřina Šebestová a Karel Malík a zastupitelé Robert Čep, Ondřej Němeček a Maxim Pachomov. Všichni se s Macurou i Bajgarovou stali členy nového klubu Nezařazení. Ten má aktuálně sedm lidí. Koalice ANO, Spolu a Pirátů tak ztratila většinu.

Komunální volby loni na podzim v Ostravě vyhrálo ANO, které získalo 21 hlasů. Nyní jich však má pouze 14. Za ním skončila koalice Spolu (9 mandátů), Ostravak (8), SPD (7), Starostové pro Ostravu (4), Piráti (3) a Ostravská levice (3).

Ostrava bude mít nového primátora v dubnu. Zinscenovaný proces, tvrdí Macura

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám