Hlavní obsah

ANO vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci opozičního ANO vyvolají ve Sněmovně hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy kvůli aféře kolem ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka i kvůli ekonomické situaci v zemi, uvedla ve čtvrtek večer šéfka poslaneckého klubu strany Alena Schillerová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alena Schillerová, Patrik Nacher a Jaroslav Faltýnek (ANO)

Článek

„Není možné zavírat oči před tím, že v čele jedné z nejdůležitějších zpravodajských jednotek stojí nedůvěryhodný člověk, že ho tam protlačil ministr vnitra (Vít Rakušan), který je současně šéfem hnutí STAN zmítaného jednou kauzou za druhou,“ řekla Schillerová.

Premiér Fiala už dříve v reakci řekl, že pro to není důvod a že kabinet hlasování ustojí. Koalice má ve Sněmovně 108 poslanců.

Hnutí požaduje odvolání Rakušana kvůli tomu, že jmenoval Petra Mlejnka do čela civilní rozvědky ÚZSI. Mlejnek přiznal kontakty s podnikatelem Michalem Redlem stíhaným v kauze Dozimetr.

Jste ředitel rozvědky a nevíte, kdo je Redl? Poslanci grilovali Mlejnka s Rakušanem

Domácí

Vláda Mlejnka ve funkci podpořila, Rakušan ale jeho setrvání v čele služby podmínil získáním prověrky na přísně tajné. Ta je pro funkci nezbytná.

ANO chce připravit zákon, podle něhož by šéf služby mohl být do funkce jmenován až ve chvíli, kdy už tuto prověrku bude mít.

Vláda padla jen jednou

Podnět k vyvolání hlasování musí podepsat nejméně 50 poslanců, podle Schillerová je pod žádostí nyní 40 podpisů. Další očekává v pátek. Klub ANO má 72 členů. Schůzi, kde se bude o nedůvěře hlasovat, pak musí předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová svolat co nejdříve.

Představitelé hnutí ANO dříve slibovali, že v době českého předsednictví EU se vládě vyslovit důvěru nepokusí.

O nedůvěře vládě se v historii Česka hlasovalo celkem 16 krát, pouze jednou byla nedůvěra vyslovena. Paradoxně to bylo v březnu 2009, kdy Česko, stejně jako nyní, předsedalo Radě EU. Tehdy padla vláda Mirka Topolánka.

Reklama

Výběr článků

Načítám