Hlavní obsah

ANO vs. SPOLU. Druhé kolo odstartovalo

Ve 24 obvodech se 48 kandidáty startuje v pátek druhé kolo senátních voleb. Stejně jako minulý týden se místnosti otevřou ve 14 hodin, v pátek mohou lidé volit do 22 hodin. V sobotu budou otevřené od 8 do 14 hodin.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Andrej Babiš na akci hnutí ANO v Jihlavě. Vpravo exministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Článek

Už v prvním kole se senátory stali Ladislav Václavec (ANO), Jiří Růžička (SPOLU, za TOP 09) a Petr Fiala (KDU-ČSL a Společně pro kraj).

Druhé kolo začíná „od nuly“. Výsledky kola prvního se nepřičítají. Jde o to, zda se kandidátům podaří dostat k urnám znovu své příznivce a případně další sympatizanty, nerozhodnuté a ty, jejichž favorité byli v prvním kole vyřazeni.

Nejvyhrocenější souboj o místo v Senátu probíhá na Jihlavsku. Miloš Vystrčil (ODS) bojuje s kandidátkou hnutí ANO Janou Nagyovou, která je s šéfem ANO Andrejem Babišem obžalovaná v dotační kauze Čapí hnízdo.

Pokud Vystrčil vyhraje a ODS s TOP 09 obhájí pozici nejsilnějšího klubu v horní komoře, bude moci Vystrčil pokračovat v čele horní komory.

O významu tohoto prestižního souboje svědčí vyostřená rétorika. Podle Babiše je Miloš Vystrčil „ostudou Senátu“ a bude podle něj výzva ho porazit.

Vystrčil, který v prvním kole postoupil do finále s náskokem přes patnáct procent hlasů na Nagyovou, se zase nechal slyšet, že je to souboj „nikoliv s Nagyovou, ale s Babišem, se lží a polopravdami“.

Vystrčil lákal voliče koncertem za slušnost. Podpořila ho Kubišová a Pithart

Domácí

Kandidáti opozičního hnutí se s kandidáty vládní koalice SPOLU utkají ve 13 volebních obvodech. ANO ovládlo první kolo a do finále se probojovalo 17 kandidátů hnutí, úvodní rozstřel vyhrálo jen šest jeho uchazečů o Senát.

Ve volbách do Senátu před dvěma lety hnutí ANO nasadilo 14 kandidátů, zvolen byl však pouze jeden. Z voleb 2016 hnutí obhajuje tři křesla.

O Senát za ANO bojují například bývalý brněnský primátor Petr Vokřál, který vyzval senátora Jiřího Duška (za ODS). Primátor Pardubic Martin Charvát soupeří se senátorkou Miluší Horskou (za KDU-ČSL).

Záchranář Milan Brázdil chce přestoupit ze Sněmovny do Senátu v souboji v Olomouci se senátorem Lumírem Kantorem (za KDU-ČSL).

ANO tak věří, že se mu podaří sestavit vlastní senátorský klub. Zatím má společný klub s ČSSD pod názvem ProRegion. Pro ustavení klubu je třeba nejméně pět členů.

Ve hře je i herec Töpfer

ODS, potažmo koalice SPOLU, zase usiluje o posílení v horní komoře. Bez ohledu na výsledky voleb je jisté, že si vládní koalice v Senátu udrží většinu.

Za SPOLU se do Senátu snaží opět probojovat například herec Tomáš Töpfer , který se v Brně utkává s ředitelem tišnovské nemocnice Bořkem Semrádem (ANO).

Töpfer čelí kritice kvůli četníkovi

Volby

Hana Kordová Marvanová je v duelu v Praze 11 se senátorem Ladislavem Kosem (HPP 11). Kardiochirurg Jan Pirk v Praze 10 bojuje o křeslo se senátorkou STAN Renatou Chmelovou. Volební účast je vždy proti prvnímu kolu menší.

Minulý týden přišlo k senátním volbám 42,65 procenta voličů, což je o 9,11 procenta vyšší účast než ve stejných obvodech před šesti lety. Ke druhému kolu však tehdy přišlo jen 15,38 procenta voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám