Hlavní obsah

ANO stále zůstává ve hře o Prahu

Stále více indicií podle dosluhujícího vedení Prahy ukazuje, že ve čtvrtek se může na ustavující schůzi Spolu pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) opřít o podporu ANO, případně i SPD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf hnutí ANO v Praze Patrik Nacher

Článek

A to proto, aby nechalo zvolit své radní. O průběhu schůze zastupitelstva nic nenapověděla úterní schůzka zástupců klubů s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti).

Hřib i lídr Prahy sobě Jan Čižinský poté označili za nejpravděpodobnější variantu menšinové rady Spolu, kterou nabídl podpořit lídr ANO Patrik Nacher.

ANO v Praze vyzvalo Spolu k menšinové radě

Domácí

Spolu přitom pět neděl dokola opakuje, že se snaží o koalici se STAN a Piráty na vládním půdorysu. S Piráty však samostatně jednat nemůže, protože ti vytvořili s Prahou sobě Alianci stability, s touto aliancí ovšem Spolu schůzky odmítlo.

Zástupci Spolu a ANO ze schůzky s Hřibem včera odešli asi po čtvrt hodině, odpovědím novinářů se vyhnuli.

Nic se nedozvěděli

„Říkali jsme, že je potřeba vyřešit otázky, které závisejí na tom, kdo bude koalice a kdo opozice. Otázky si zapsali s tím, že na ně teď nejsou schopni odpovědět. Schůzka byla velmi krátká,“ popsal Hřib poradu zástupců klubů o ustavující schůzi.

„Je vlastně už jenom jeden den na to něco domluvit, žádná domluva na stole není a není naplánována ani žádná schůzka. Závěr je z mého pohledu poměrně jednoduchý,“ uvedl Hřib a stěžoval si na neochotu Spolu jednat. „Čas je do čtvrtečních 8:59 hodin,“ poznamenal.

Podle Čižinského zřejmě Spolu „nějaký plán mají, před voliči ho tají a pak provedou“.

„Vlastně jsme se od koalice Spolu nedozvěděli o tom, co se bude ve čtvrtek dít, vůbec nic,“ popsal schůzku zástupců všech klubů Čižinský. „Reakce na naše dotazy je, nechte se překvapit. Proč někdo chce překvapovat své voliče, to nepochopím,“ doplnil Čižinský.

STAN navrhl dvě možné varianty koalice v Praze. V jedné chce primátora

Domácí

Hřib spolupráci Spolu pro Prahu s ANO, které v zastupitelstvu dají dohromady většinu jediného hlasu, v úterý zmínil i na Twitteru. Vysloužil si za to kritiku od vyjednávače Spolu Zdeňka Zajíčka (ODS).

„Bohužel nevidím do hlavy pana primátora a co se mu tam promítá, nicméně žádná dohoda neexistuje a společně se STAN jsme si znovu potvrdili, že máme zájem na vytvoření koalice na půdorysu té vládní,“ citovala ČTK šéfa klubu Spolu Zajíčka.

Závěr jednání se Spolu o poslední nabídce STAN potvrdila šéfka klubu STAN Kateřina Arnotová. „Nabídka nebyla vyslyšena ze strany Spolu, pořád se bavíme o koalici na vládním půdorysu,“ uvedla v úterý Arnotová.

Sesadit radní

Spolu i ANO čtyři roky kritizovaly pražské radní za Piráty a Prahu sobě a pokračují v tom i po volbách. Podle spekulací se Spolu a ANO pokusí jejich vládu ukončit, což se může stát jenom zvolením nových radních. Není však jasné, zda na posty radních mají dost adeptů.

Server Lidovky.cz zveřejnil v neděli spekulaci o tom, že by se Hřib mohl stát velvyslancem v Mexiku. Hřib to v úterý na dotaz Práva popřel, zveřejnění informace označil za zvláštní. Připomněl, že resort zahraničí vede Pirát Jan Lipavský.

„Já jsem žádnou takovou nabídku nedostal, ani jsem se o to nezajímal, vůbec nechápu, o co tady jde,“ reagoval Hřib.

Na čtvrtek už byla k pražskému magistrátu svolána demon­strace. Organizátor Shromáždění na podporu demokratických stran Lukáš Valenta na Twitteru napsal, že koalice „Spolu se rozhodla uzavřít s extremistickým hnutím ANO opoziční smlouvu“.

Marvanová: Koalici v Praze brání prosazování ega. Ustoupit by měli Piráti

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám