Hlavní obsah

Babiš bude obhajovat post šéfa ANO, získal nominace všech krajů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý premiér Andrej Babiš obdržel před sobotním celostátním sněmem hnutí ANO nominaci ze všech 14 krajů na funkci předsedy. Zatím tedy nemá při obhajobě postu protikandidáta.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Na pozici prvního místopředsedy získali nominaci bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček a bývalá ministryně financí a nynější šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, jež se však chce ucházet jen o post řadové místopředsedkyně.

Funkční období vedení a dalších orgánů ANO trvá do 17. února. Původně se měl republikový sněm uskutečnit koncem loňského ledna, kvůli koronavirové pandemii byl ale odložen.

ANO na Havlíčkovi v čele Sněmovny trvá

Domácí

Havlíček obdržel nominaci na prvního místopředsedu v deseti krajích, Schillerová ve dvou. „Účastnila jsem se několika nominačních sněmů, kde jsem potvrdila svůj zájem kandidovat na post řadové místopředsedkyně, a to platí. Za nominace na první místopředsedkyni děkuji, vážím si jich, ale takovou ambici, i vzhledem ke spoustě práce v Poslanecké sněmovně, nemám,” řekla ČTK Schillerová.

Na řadové místopředsedy obdrželo nominaci osm členů, mimo jiné dosavadní místopředseda a bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec. Nejvíc nominací získala Schillerová, dále bývalý šéf Sněmovny a aktuální místopředseda ANO Radek Vondráček, který funkci obhajuje, a moravskoslezský hejtman a předseda školského výboru Sněmovny Ivo Vondrák.

Dalšími nominanty na místopředsedu jsou Havlíček, místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová, ostravský primátor Tomáš Macura a s nominací z Olomouckého kraje též Jaroslav Faltýnek, bývalý první místopředseda hnutí. V říjnu 2020 na pozici rezignoval po nočním setkání s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou v restauraci, která měla být podle protikoronavirových opatření zavřená.

Nominace na krajském sněmu obdržela také bývalá středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Ta je ovšem nepřijala a o funkci ve vedení hnutí se tak ucházet nebude.

Na pozici člena předsednictva má nominaci 15 zástupců ANO. Jsou jimi Brabec, Mračková Vildumetzová, Schillerová, Vondráček, Vondrák a dále zlínský hejtman Radim Holiš a poslanci Jaroslav Bžoch, Jana Pastuchová, Roman Kubíček, Ladislav Okleštěk, David Kasal, Jan Volný, Josef Bělica, Josef Kott a Zuzana Ožanová.

Babiš má zase svoji vládu. Stínovou

Domácí

Podle stanov hnutí má předsednictvo předsedu, prvního místopředsedu, až čtyři místopředsedy a dalších až osm členů. Aktuálně má kromě předsedy Babiše tři řadové místopředsedy a sedm dalších členů.

Reklama

Související články

Babiš má zase svoji vládu. Stínovou

Ve čtvrtek poprvé zasedla nově ustanovená stínová vláda Andreje Babiše (ANO). Neponese odpovědnost za chod státu, nýbrž plánuje komentovat kroky nynějšího...

Výběr článků

Načítám