Hlavní obsah

ANO si bere manželství pro všechny jako rukojmí, je to nechutné, míní politolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákon, který zavádí manželství pro stejnopohlavní páry, názorově dělí poslance vládní koalice. ANO si je toho dobře vědomo, proto tento zákon tlačí, míní politologové Miloš Gregor a Petr Sokol. Jednoznačně však podle nich zákon nepodpoří ani poslanecký klub ANO. Ten se přitom podle politologa Jana Bureše názorově vzdaluje předsedovi hnutí Andreji Babišovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alena Schillerová, Jana Mračková Vildumetzová a Andrej Babiš na jednání Poslanecké sněmovny 10. února 2023.

Článek

„Co můžeme vidět, názory v Poslanecké sněmovně jsou dosti rozklížené. Rozhodně to není zákon, na kterém by byla jednoznačná shoda,“ řekl Právu Gregor.

„To, co dělá ANO, je podle mého nechutné, protože si zákon, který by umožnil sňatky pro všechny, bere jako rukojmí. Chce tím útočit na vládní koalici a rozklížit ji,“ myslí si Gregor.

Zákon tlačilo ANO k projednávání i v uplynulých týdnech. Podle Gregora ve chvíli, kdy chtělo zabránit jednání o jiných změnách, např. těch, které by byly pro ANO či Andreje Babiše nevýhodné, jako bylo odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a TV vysílání.

Sňatky gayů a leseb? Vládní poslanci se bojí blamáže

Domácí

„Ani v poslaneckém klubu ANO nepanuje shoda na přijetí tohoto zákona. Rád bych slyšel Andreje Babiše, kterak vedle Viktora Orbána hřímá, že je národovecký konzervativec a jak prosazuje stejnopohlavní sňatky. Vzali si to jako štít a bič na vládní koalici, aniž by se zákonem měli seriózní úmysly,“ domnívá se Gregor.

Podobně na věc nahlíží i politolog Petr Sokol. Postoj ANO je podle něj účelový. „Když bylo ANO ve vládě a mělo pohodlnou většinu, tak zákon nenechalo projednat,“ připomněl.

Sokol se podivuje, že hnutí tlačí projednávání zákona ve stejné době, kdy se Babiš začal hlásit k národoveckému konzervativismu po vzoru Orbána. „Proto se to nejeví jako příliš upřímné,“ míní.

Jedině volné hlasování?

I když se koaliční strany v názorech na normu liší, vládu to podle Sokola nerozbije. „Určitě to způsobí problémy, protože tam jsou strany, které na to mají hodně odlišné názory. Ale jednotné by nebylo ani hnutí ANO,“ dodal politolog.

Vládní většina si je podle Gregora vědoma toho, že ve chvíli, kdy se rozhádá kvůli jakémukoliv zákonu, bude to mít fatální důsledky.

Zrovnoprávnění manželství by nám kromě pocitů pomohlo i po praktické stránce, říkají partnerky Mirka s Janou

Vztahy a sex

„To, že volby v roce 2021 dopadly tak, jak dopadly, bylo zapříčiněno souhrou několika náhod. Takto dobrou konstelaci už mít pravděpodobně nebudou,“ myslí si politolog.

„Věřím, že si je toho vláda vědoma a nerozhádá se. Ale otázka je, která strana ustoupí. Jestli stejnopohlavní sňatky projdou, nebo liberální křídlo ustoupí,“ dodal.

Podle Gregora je takřka jisté, že o tomto zákoně budou strany vládní koalice hlasovat volně, tedy každý poslanec sám za sebe, bez doporučení vedení klubu. Názory se totiž často různí i uvnitř jedné politické strany.

„Ale pořád si dovedu představit, že pokud zákon projde, bude např. u lidovců značná nevole. Naopak pokud neprojde, tak to vyvolá nevoli u STAN, TOP 09 nebo Pirátů,“ dodal Gregor.

Bureš míní, že chce ANO zákonem zaujmout mladší voliče. „To jsou voliči, kteří nevidí důvod pro to, aby stejnopohlavní páry nemohly mít právo na manželství,“ poznamenal.

Nebyl čas ani na oběd, říká k obstrukcím ve Sněmovně šéf těsnopisců

Domácí

„Je nešťastné, že se zákon stává předmětem boje proti koalici. Překvapuje mě to, je otázka, jaký vliv má ještě Andrej Babiš uvnitř ANO. Připadá mi, že dochází k tiché revoluci uvnitř hnutí. Babiš se zřejmě rozhodl z politiky vytratit,“ míní Bureš.

Uzákonění možnosti manželství i pro stejnopohlavní páry Sněmovna začala projednávat ve středu. Lidé stejného pohlaví by podle poslanecké novely občanského zákoníku měli v manželství stejná práva jako nyní žena a muž.

Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči.

Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové a lesby vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo.

Zároveň předseda klubu ODS Marek Benda předkládá návrh, který by zavedl ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy.

K rebelii se v koalici neschyluje

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám