Hlavní obsah

ANO opět chystá omezení délky proslovů ve Sněmovně

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hnutí ANO vrací do hry možnost, že by poslanci měli mít omezenou dobu na své projevy ve Sněmovně. Podle ANO by to zabránilo obstrukcím. Část opozice se staví proti s tím, že takový návrh není v souladu s demokratickou diskusí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Andrej Babiš, Alena Schillerová a Miroslav Kalousek na schůzi Sněmovny

Článek

„Je rozdíl mezi obstrukcí a destrukcí. O daňovém balíčku jsme debatovali 24 hodin. Kalousek tady něco četl a nikdo ho neposlouchal,“ připomněl diskusi z minulého týdne šéf poslanců ANO Faltýnek.

Hnutí ANO proto chce pro příští volební období novelizovat jednací řád Sněmovny a omezit dobu na projevy poslanců. „Jsme jedna z mála zemí, která nemá omezenou řečnickou dobu,“ podotkl Faltýnek. Konkrétní parametry zatím nepředstavil.

Návrh přišel v reakci na debatu o daňovém balíčku. Vláda chce předlohu schválit do konce roku, opozice ale balíček ve Sněmovně blokuje několikahodinovými proslovy.

Slyšel jsem v rádiu, jak je pan Stanjura skvělý rétor, když mluví 2,5 hodiny
Andrej Babiš (ANO), premiér

„Musíme si říct, co se děje v té Sněmovně. Slyšel jsem v rádiu, jak je pan Stanjura skvělý rétor, když mluví 2,5 hodiny. V Evropském parlamentu je limit na projev tři minuty,“ řekl Novinkám premiér a šéf ANO Andrej Babiš, který kdysi nazval Sněmovnu „žvanírnou”.

Podotkl, že ve Sněmovně stojí 260 zákonů v řadě a nepřijímají se, protože opozice dělá obstrukce. „Pro mě to není úplně normální, ale všichni budou argumentovat tím, že to je ta demokracie. Ale lidé chtějí, abychom plnili program a přijímali zákony,“ zdůraznil předseda vlády.

Farský: Koalice tlačí návrhy silou

Podle opozice to je ale chyba vládních stran. „Kdyby byla koalice ochotna se s opozicí bavit, přistoupit na kompromis, hledala shodu a netlačila návrhy silou, myslím, že ani protitlak by nebyl takový. Spíše než o změně zákonů by mohli přemýšlet, jestli nezměnit styl,“ řekl Novinkám šéf poslanců STAN Jan Farský.

Dodal, že ten, kdo je u moci, má vždy tendenci omezit oponenty. „Ale Sněmovna není firma řízená majitelem, Sněmovna je složená zástupci veřejnosti a slyšet mají být i ti, kteří nejsou zrovna v koalici. Takže neomezovat!“ uvedl Farský.

Proti se postavil i předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Jsem proti jakémukoli návrhu, který omezuje demokratickou diskusi,“ sdělil Novinkám.

S omezením řečnické doby nesouhlasí ani předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. „Ale zbytečné obstrukce ODS mě také štvou. Vládní koalice už ale zná způsob, jak opoziční zdržování prolomit, a proto není důvod k dalším změnám,” míní Chvojka.

Řečnění chtěl kdysi omezit i Stanjura

Není to poprvé, kdy se návrh na omezení projevů ve Sněmovně objevil. Už v roce 2011 za Nečasovy vlády novelu jednacího řádu prosazoval Zbyněk Stanjura (ODS) a Petr Gazdík (STAN).

Obstrukce tehdy předváděla opoziční ČSSD, která chtěla oddálit přijetí zákonů zdravotnické, sociální a důchodové reformy.

O tři roky později navrhla podobnou změnu jednacího řádu Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Chtěla, aby zákonodárci směli hovořit na plénu maximálně dvakrát deset minut, návrh ale neprošel.

Pravidla v dolní komoře upravuje zákon o jednacím rádu Poslanecké sněmovny. Aby se změnil, stačí, aby pro to hlasovala nadpoloviční většina přítomných poslanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám