Hlavní obsah

ANO neprosadilo omezení řečnění ve Sněmovně

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pozměňovací návrh Jaroslavy Jermanové (ANO), podle kterého by se zkrátily doby pro řečnění ve Sněmovně, poslanci neodsouhlasili. Novelu jednacího řádu Poslanecké sněmovny jako celek však schválili. Norma slibuje zprůhlednění projednávání norem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslava Jermanová (ANO) a Petr Gazdík (TOP 09 a STAN) na zasedání Poslanecké sněmovny

Článek

Novela zavádí několik změn. Počítá například s tím, že poslanci a výbory budou muset zdůvodňovat všechny své pozměňovací návrhy k zákonům. Navržené úpravy bude muset navíc nově schválit tzv. garanční výbor, a až poté je bude posuzovat Sněmovna na plénu.

Jermanová navrhovala, aby zákonodárci směli nově hovořit na plénu maximálně dvakrát deset minut. Proti tomu se ale většina poslanců ohradila. V minulých debatách se bouřili zejména proto, že by to podle nich znamenalo omezení svobody slova.

Poslanci nicméně souhlasili v rámci novely také s prodloužením lhůty mezi druhým a třetím čtením ze tří dnů na dva týdny. Má to zamezit tomu, aby se nehlasovalo o dostatečně prodiskutovaných návrzích. Neprošel však návrh, aby se zákony mohly projednávat ve třetím čtení také ve středu v odpoledních hodinách.

Novinkou má být také to, že se budou zveřejňovat jmenné seznamy u hlasování o pozměňovacích návrzích ve výborech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám