Hlavní obsah

ANO kvůli kauze radarů vyloučilo starostu Varnsdorfu Horáčka

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO ze svých řad vyloučilo kvůli kauze pronájmu radarů na měření rychlosti starostu Varnsdorfu Stanislava Horáčka. Právu to ve čtvrtek potvrdil premiér a lídr ANO Andrej Babiš s tím, že se na tom shodlo středeční předsednictvo. V případě místostarosty Josefa Hambálka se vedení rozhodlo počkat na další informace.

Foto: archiv hnutí ANO

Stanislav Horáček, starosta města Varnsdorf

Článek

„Předsednictvo hnutí jednomyslně rozhodlo o vyloučení starosty Horáčka. Vedly nás k tomu dostupné informace a samotný fakt, že byl vzat do vazby. U pana Hambálka zatím tolik informací nemáme. Dohodli jsme se, že se k tomu vrátíme na příštím předsednictvu, a uvidíme, jak se situace vyvine,“ řekl Právu Babiš.

Okresní soud v Děčíně poslal minulý pátek Horáčka do vazby. V kauze radarů jsou obviněni čtyři lidé a jedna firma. Jedním z obviněných je i místostarosta Hambálek (ANO) a také Miloš Schubert, majitel firmy WST, která radarové měření zajišťovala.

Soud poslal do vazby starostu Varnsdorfu z ANO Horáčka

Krimi

Radary jsou ve Varnsdorfu dlouho přetřásané téma. Na městském úřadě, v domě starosty a u majitele soukromé společnosti WST kriminalisté prováděli domovní prohlídku již na začátku října. Vedení města je kvůli radarům terčem kritiky hlavně ze strany opozice.

Už v červnu podali tři opoziční zastupitelé stížnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Považují smlouvu na měření rychlosti radary se soukromou společností Water Solar Technology (WST) za nezákonnou. Částečně argumentují postojem ministerstva vnitra, jemuž se také nelíbí postup radních, kteří uzavřeli smlouvu na provozování radarů s WTS opakovaně.

Firma provozující radary dostává od města finanční odměnu za každé změřené překročení rychlosti. Fakticky je tedy hmotně zainteresována na získání co největšího počtu záznamů o překročení rychlosti. Starosta Horáček na konci října Právu řekl, že město za dobu měření vybralo na pokutách zhruba 90 milionů korun, z toho platilo firmě náklady asi 37 milionů korun.

Kvůli radarům ve Varnsdorfu obvinili policisté pět lidí

Krimi

Postup Varnsdorfu při ukládání pokut za překročení rychlosti kritizoval v minulosti například také zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček, podle něj je protiprávní. Na Varnsdorf podalo kvůli spornému pronájmu radarů žalobu ministerstvo vnitra k ústeckému krajskému soudu.

Vedení radnice kritiku odmítá. Tvrdí, že město protiprávně nejedná a uzavřené smlouvy jsou v souladu se zákonem. Pokud by prý řidiči dodržovali rychlost, firma by nedostala ani korunu.

Reklama

Výběr článků

Načítám