Hlavní obsah

Soud poslal do vazby starostu Varnsdorfu z ANO Horáčka

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Okresní soud v Děčíně poslal v pátek odpoledne do vazby starostu Varnsdorfu Stanislava Horáčka (ANO). V případu pronájmu radarů na měření rychlosti jsou obviněni čtyři lidé a jedna firma. Jedním z obviněných je i místostarosta města Josef Hambálek (ANO) a také majitel firmy WST Miloš Schubert, která radarové měření zajišťovala. Horáčkovi hrozí až 12 let vězení.

Soud poslal do vazby starostu VarnsdorfuVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

„Starosta města Varnsdorf byl vzat do vazby z důvodu, že by mohl působit na spoluobviněné, nebo jinak mařit vyšetřování,“ řekl dozorující státní zástupce Jan Veselý s tím, že vazba má trvat maximálně tři měsíce.

Státní zástupce si podal proti rozhodnutí soudu stížnost, protože podle něj Horáček již na spoluobviněné působil, a proto požadoval uvalení vazby i z dalšího důvodu. Podle Veselého se jedná o závažnou trestnou činnost v související s vyhlášenou veřejnou zakázkou a také s korupčním jednáním.

„Jednatel společnosti Water Solar Technolgy byl propuštěn ze zadržení na svobodu, protože soud nespatřil vazební důvody,“ uvedl Veselý. Schubert se nechtěl ke kauze vyjadřovat. Podle Veselého mu hrozí dva až osm let vězení. Pro Hambálka státní zástupce vazbu nepožadoval.

Kvůli radarům ve Varnsdorfu obvinili policisté pět lidí

Krimi

Radary jsou ve Varnsdorfu dlouho přetřásané téma. Na městském úřadě, v domě starosty a u majitele soukromé společnosti WST kriminalisté prováděli domovní prohlídku již na začátku října. Vedení města je kvůli radarům terčem kritiky hlavně ze strany opozice.

Postup se nelíbí ani vnitru

Už v červnu podali tři opoziční zastupitelé stížnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Považují smlouvu na měření rychlosti radary se soukromou společností Water Solar technology (WST) za nezákonnou. Částečně argumentují postojem ministerstva vnitra, jemuž se také nelíbí postup radních, kteří uzavřeli smlouvu na provozování radarů s WTS opakovaně.

Firma provozující radary dostává od města finanční odměnu za každé změřené překročení rychlosti. Fakticky je tedy hmotně zainteresována na získání co největšího počtu záznamů o překročení rychlosti. Starosta Horáček na konci října Právu řekl, že město za dobu měření vybralo na pokutách zhruba 90 milionů korun, z toho asi 37 milionů korun platilo firmě náklady.

Policie zadržela starostu Varnsdorfu kvůli radarům

Krimi

Postup Varnsdorfu při ukládání pokut za překročení rychlosti kritizoval v minulosti například také zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček, podle něj je protiprávní. Na Varnsdorf podalo kvůli spornému pronájmu radarů žalobu ministerstvo vnitra k ústeckému krajskému soudu.

Vedení radnice kritiku odmítá. Tvrdí, že město protiprávně nejedná a uzavřené smlouvy jsou v souladu se zákonem. Pokud by prý řidiči dodržovali rychlost, firma by nedostala ani korunu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám